Objavljeno: 14.12.2021 05:00

Zaradi prehitrih prstov ob četrt milijona dolarjev

Za razliko od klasičnih transakcij, ki jih lahko prekličemo ali razveljavimo vsaj nekaj časa po izvedbi, je v svetu kriptovalut, NFT-jev in drugih verig blokov vsak klik dokončen. Ker ni centralne avtoritete, tudi ni možnosti stopiti korak nazaj. To je na lastni koži ugotovil prodajalec NFT-ja iz znane zbirke Bored Ape Yacht Club, ki je zaradi pomote izgubil skoraj 300.000 dolarjev.

Tipični primerki iz te zbirke se prodajajo za 70-80 ethrov (300.000 dolarjev), medtem ko je sam pomotoma vpisal številko 0,75 ethra (3000 dolarjev). Še preden je utegnil drugič klikniti in odstraniti ponudbo, je neznani kupec že sprejel ponudbo, plačal omenjeni znesek in še 8,5 ethra provizije ter dobil NFT. Tako visoko provizijo (35.000 dolarjev) je ponudil in plačal zato, ker si je s tem zagotovil absolutno prednostno izvršitev transakcije. In ko se je enkrat izvršila, poti nazaj ni bilo. Isti NFT je kupec že nekaj sekund kasneje prodajal za 250.000 dolarjev.

Kupec je bil eden izmed botov, ki redno patruljirajo po spletu in iščejo takšna odstopanja. Ko kakšno najdejo, ga brž izkoristijo in ob tem veliko zaslužijo. Zaradi same narave tehnologije pa izpodbojnosti ni.

To ni osamljena zgodba, saj smo v preteklosti že mnogo pisali o kriptovalutah, ko so si posamezniki zaklenili lastne denarnice, vrgli proč diske z denarnicami ali so jim vanje zgolj vdrli. V vseh primerih zunanje pomoči ni. To pot sicer ni šlo za nič nezakonitega, rezultat pa je enak. Nerodni prsti so stali veliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji