Objavljeno: 20.11.2019 15:00

Xiaomi prek mobilnikov opozarja na bližajoče potrese

Xiaomi bo lastnikom mobilnih telefonov in TV predvajalnikov (set-top boxov) na Kitajskem v kratkem predstavil nadvse koristno novost: sistem za zgodnje opozarjanje na bližajoči se potres v bližini uporabnika. Xiaomi napoveduje, da je s pomočjo inovativnih tehnologij uporabnikom sposoben posredovati opozorilo o bližajočem potresu nekaj sekund, morda celo nekaj deset sekund pred dogodkom.

Sistem so že uspešno preizkusili v domači pokrajini Sichuan, kjer so potresi zelo pogosti. Rezultati so menda zelo spodbudni, zato so se odločili, da bodo o sistem predstavili širši javnosti. Nobenega dvoma ni, da bi učinkovit sistem za zgodnje alarmiranje v primeru rušilnih potresov lahko utegnil ogromno življenj.

Treba je povedati, da Xiaomi ni edini, ki preizkuša tovrstni način opozarjanja prebivalcev o potresih. Apple je denimo po rušilnem in potresu na Japonskem leta v letu 2011 tamkajšnjim prebivalcem zagotovil poseben sistem alarmiranja. V ZDA pa agencija za krizno upravljanje FEMA preizkuša poseben sistem za alarmiranje imenovan Wireless Emergency Alert (WEA), ki deluje tako na Androidu, kot na telefonih iOS.

Xiaomi trdi, da je njihova rešitev v vsaj enem delu edinstvena, saj za posredovanje alarmov ne potrebuje internetne povezave. Kako točno deluje sistem, bodo razkrili čez čas, so pa ob tem sporočili, da so pripravljeni tehnologijo deliti z drugimi proizvajalci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji