Objavljeno: 19.4.2000

Windows Media Player 7

Microsoft nadaljuje s predstavitvijo novih tehnologij, ki jih bomo lahko videli v naslednji različici okolja Windows, imenovani Windows Millenium Edition (Windows ME). Konec marca so razgrnili tančice z nove različice predvajalnika za večpredstavne zapise Windows Media Player 7. Gre za povsem nov program, ki namerava pod svojim okriljem združiti podporo za najrazličnejše večpredstavne zapise in naprave.

Windows Media Player 7 bo znal predvajati in v nekaterih primerih tudi snemati praktično vse sodobne zvočne, video in animacijske zapise -- pretočne in navade. Sem sodi podpora za posnetke MP3, WMA, Real Audio, Real Video, MPEG, AVI in še niz drugih. Nove so možnosti nadzora predvajanja, kot je desetpasovni ekvalizator zvoka ter zmožnost nastavljanja svetlobe, kontrasta in barv pri videoposnetkih. Predvajalnik se bo znal tudi bolj kakor doslej prilagajati hitrosti prenosa podatkov in pri manjših hitrostih ponuditi kakovostnejša zvok in sliko. Za upravljanje vse te množice datotek bo skrbela nova knjižnica, ki bo znala katalogizirati in pozneje iskati posnetke po ključih. Poleg tega bo isti modul omogočal iskanje posnetkov v internetu prek spletnega strežnika WindowsMedia.com in drugih iskalnikov. Zanimivo je, da je Microsoft v predvajalnik vgradil tudi sprejemnik za internetne radijske postaje (teh je že čez 1500), tudi tu pa bo podpiral zvočne zapise različnih, tudi zelo kakovostnih zvokov.

Seveda pa se Microsoft ni mogel upreti modernim smernicam pri videzu programa. Tako kakor številni manjši programi bo odslej Windows Media Player 7 podpiral uporabniško izmenljive "preobleke", s katerimi bo mogoče spremeniti videz predvajalnika. Zamenjavo "probleke" bo mogoče celo prožiti na daljavo, recimo ob predvajanju posamezne skladbe. Glasba bo lahko prožila tudi animacije 2D in 3D, ki bodo popestrile predvajanje. Predvajalnik je v celoti predelan: tipke, menuji, podpora za animacije in še marsikaj drugega so grafično bolj dodelani. Predvajalnik bo mogoče tudi prilagoditi posameznim potrebam. Med predvajanjem glasbe bo ta recimo znal prikazati besedila ali fotografije izvajalcev. Povrh vsega bo skupaj z vodičem All Music Guide uporabnikom posredoval ocene, novice in zanimivosti, povezane s priljubljenimi izvajalci.

Precej novosti je tudi po tehnični plati. Windows Media Player 7 bo znal digitalno zajemati glasbo in snemati glasbo na zapisovalnike CD. Microsoft tudi ni pozabil nastajajočega tržišča žepnih digitalnih predvajalnikov. Windows Media Player 7 bo znal glasbo prenašati v žepne predvajalnike MP3, ročne računalnike Pocket PC, možen pa bo tudi samodejni prenos na vmesnike za pomnilniške kartice (CompactFlash, Smart Media ...).

Windows Media Player je v za ogled na voljo v Microsoftovem spletnem strežniku. Kot že rečeno, ga bomo najprej videli v sistemu Windows ME, pozneje pa bo Microsoft objavil tudi različice za dosedanje različice Windows 98 in novi operacijski sistem Windows 2000.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji