Objavljeno: 13.10.2019 08:00

Veriženje blokov, umetna inteligenca in naprave IoT za upravljanje naročil

Nove tehnologije, kot so veriženje blokov, umetna inteligenca in naprave IoT naj bi močno vplivale na način dela in procese v logistiki, vendar so doslej te novosti bile le delno uporabljene v razširjenih poslovnih rešitvah za to vertikalo. IBM v rešitvi Sterling Order Management System zdaj združuje vse v celovitem sistemu za upravljanje nabarvanih verig.

Nova generacija je na voljo predvsem kot storitev v oblaku in ponuja možnost povezovanja deležnikov v logistični verigi prek veriženja blokov na temelju tehnologije Hyperledger. Sodelujoči v logistični verigi, kot so proizvajalci, špediterji, prevozniki, skladišča in trgovci lahko na preprost način objavljajo podatke o stanju, zalogi in lokaciji posameznega izdelka, kar postavlja temelje za novo kakovost upravljanja s podatki. 

Rešitev temelji na odprtokodni tehnologiji pridobljeni z nakupom družbe Red Hat, med drugim pa podpira odprte spletne vmesnike API za povezavo z obstoječimi sistemi ERP, WMS, sistemi za naročanje in trgovskimi rešitvami. Ob tej priložnosti je IBM recimo že pripravil namenski vmesnik za povezavo s poslovnimi rešitvami SAP. Rešitev Sterling se da obogatiti tudi z zapisi naprav IoT, ki so lahko uporabljene za sledenje izdelkom.

IBM je v rešitev Sterling Order Management System vgradil tudi tehnologijo svoje lastne tržne znamke Watson, ki s pomočjo umetne inteligence omogoča učinkovitejše in hitrejše upravljanje s podatki o dogajanju v nabavni verigi. Ključni del je novi pomočnik Supply Chain Business Assistant (SCBA), ki s pomočjo algoritmov strojnega učenja omogoča optimizacijo transportnih poti, spremljanje zalog in obveščanje o spremembah, ki zahtevajo ukrepanje pri načrtovanju proizvodnje in transporta.

IBM je družino izdelkov Sterling kupil leta 2010 od družbe AT&T in jo medtem spremenil v sodobno oblačno rešitev. Uporablja jo okoli 7.000 velikih družb s področja proizvodnje, logistike in trgovine, ki skupno upravljajo okoli pol milijona trgovskih partnerjev v različnih verigah. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji