Objavljeno: 8.3.2019 01:00

Veriženje blokov bo ustvarilo 12,4 milijard dolarjev do leta 2022

Najnovejša raziskava družbe IDC nakazuje, da se bo trg storitev in tehnologij na temelju veriženja blokov (blockchain) v naslednjih letih zelo hitro povečeval, s stopnjo kar 76% letnega prirastka. V letu 2022 naj bi tako za veriženje blokov po svetu porabili že 12,4 milijard dolarjev, kar je precej več od 2,9 milijarde, kot je predvideno za leto 2019. A že letos bo stopnja rasti kar 88,7% glede na lansko leto.

Najhitreje se veriženje blokov uveljavlja v finančnem sektorju, ki bo letos v celoti predstavljal okoli 38% vseh vlaganj v novo tehnologijo. Veriženje blokov se uveljavlja v bankah, investicijskih družbah in zavarovalništvu. Toda ne glede na vodilni delež, bodo druge panoge rastle še hitreje. V zadnjih časih je vse več primerov rabe v energetskem sektorju, pa tudi v širši trgovini za področje upravljanj garancij ter gibanja tržnega blaga.

Raziskava je tudi pokazala, da na tem področju pilotski projekti zelo hitro prehajajo v redno, produkcijsko rabo. Hitreje, kot je to sicer značilno za nove tehnologije, kar dokazuje, da preizkuševalci hitro najdejo dodano vrednost v implementaciji veriženja blokov.

Hitrost vpeljave pa ni povsod po svetu enaka. Čeprav neuradno nekako velja, da je veriženje blokov »evropska tehnologija«, bodo letos največ v tehnologijo vložili v ZDA. 1,1 milijarde proti oceni 674 milijonov dolarjev v Evropi, kar bi moralo dati misliti pobudnikom tehnologije v Evropi, znotraj te pa tudi Sloveniji, ki se je še lani deklarirala za promotorja tehnologije. V prihodnjih letih lahko pričakujemo največjo rast tam, kjer so zdaj nekoliko zadaj (Azija, Kanada,…).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji