Objavljeno: 11.7.2015 01:00

Velik vdor v ameriško državno upravo

Odmevni hekerski napadi na ameriške cilje v zadnjih dneh kar ne pojenjajo. Zadnja v nizu zgodb se je sicer zgodila že aprila, vendar so ameriške oblasti pravo razsežnost priznale šele v minulih dneh. Vdor v agencijo, ki upravlja s kadri v ameriški javni upravi (OPM - Office of Personnel Management), je odtujil pomembne podatke od kar 21,5 milijonov sedanjih in bivših zaposlenih.

Da ne gre zgolj za nedolžen vdor, priča vsebina ukradenih podatkov. Hekerji so prišli do številk socialnega zavarovanja, domačih naslovov, zgodovine zaposlitev posameznikov, podatkov o družinskih članih, zdravstvenih, finančnih podatkov in podatkov o kazenski preteklosti posameznikov. Ukradli so tudi zapiske razgovorov s kandidati za službo ter uporabniška imena in gesla izpraševalcev. Toda najbrž najbolj boleča je podrobnost, da so ukradli tudi podatke o prstnih odtisih zaposlenih (menda skupno 1,1 milijona).

Zvezne oblasti so po vdoru prikrivale ali slabo ocenile nivo vdora in trdile, da so napadalci s sabo odnesli podatke od »le« štirih milijonov zaposlenih. Za vdor krivijo Kitajsko oziroma vdiralce iz te države. Kitajska to seveda zanika. Afera je že odnesla direktorico agencije Katherine Archuleta, ki je podala svoj odstop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji