Objavljeno: 31.1.2019 14:00

V zadnjem četrtletju dostavljenih skoraj 5% manj pametnih telefonov

Raziskovalno podjetje IDC je danes objavilo poročilo o stanju trga pametnih telefonov s poudarkom na zadnjem četrtletju 2018.

Pišejo, da je bilo po dostavljenih 375,4 milijonov pametnih telefonov, toliko telefonov je torej šlo iz tovarn v prodajo. To je 4,9 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2017, gre pa za peti zaporedni padec, s čimer se zaključuje najslabše leto doslej za pametne telefone. Skupaj je bil padec v številu dostavljenih telefonov leta 2018 4,1 odstoten, največja razlika je bila na Kitajskem.

Na to so sicer opozorili tudi nekaterih proizvajalci, med drugim tudi Apple. Kitajska naj bi predstavljala okoli 30% svetovnega trga s pametnimi telefoni. Pri IDCju za padec krivijo tako razmeroma velike obstoječe zaloge naprav kot splošni padec potrošnje. Samsung je zabeležil 5,5 odstotni padec v številu dostavljenih naprav, Apple pa več kot deset odstotkov. Največji zmagovalec pa je Huawei, ti so v enem letu pridobili šest odstotkov svetovnega tržnega deleža (trenutno naj bi imeli nekaj čez šestnajst odstotkov), uspešni so bili tudi drugi kitajski proizvajalci (Oppo, Vivo, Xiaomi).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji