Objavljeno: 26.8.2019 10:00

V ukrajinski jedrski elektrarni na skrivaj rudarili kriptovalute

Ukrajinska tajna služba (SBU) je začela preiskavo incidenta v jedrski elektrarni, ki naj bi jo zaposleni povezali v internet. Notranjega omrežja jedrskih elektrarn seveda ni dovoljeno povezovati v internet, ker ga s tem izpostavimo tveganjem hekerskih napadov in drugih varnostnih ranljivosti. Upravljavci ukrajinske jedrske elektrarne so ta pravila prekršili, ker so želeli moč jedrske elektrarne uporabiti za rudarjenje kriptovalut.

Incident naj bi se zgodil julija letos v jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk na jugu države. SBU je 10. julija izvedla preiskavo elektrarne in zasegla računalniško opremo, namenjeno za rudarjenje kriptovalut. Šlo je za dvoje ohišij, v katerih so bili dodatni napajalniki, hladilniki in 6 grafičnih kartic Radeon RX 470. Poleg tega so namensko opremo za rudarjenje odkrili tudi v bližnjih prostorih nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje jedrske elektrarne.

To ni prvi tovrstni incident na svetu, je pa zagotovo med najbolj drznimi. Sicer pa so leta 2018 ruske oblasti odkrile, da so v ruskem Nacionalnem jedrskem centru uporabljali superračunalnik za rudarjenje kriptovalut, v Avstraliji so enako počeli na Uradu za meteorologijo, v Romuniji pa na Nacionalnem inštitutu za jedrsko fiziko in tehniko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji