Oglasno sporočilo
Objavljeno: 27.9.2022 06:06

V novem Monitorju - prenosniki do 1000 evrov!

Jesen je s ponovnim vstopom v šolske (univerzitetne) klopi pravi čas za nakup novega prenosnika. V tokratni številki Monitorja smo se zato poglobili v trenutno stanje na trgu. Kaj danes dobimo v razredu do približno 1.000 evrov, kakšne so razlike med modeli in na kaj moramo biti pozorni.

Pišemo  o splošni sestavi, ki bi ji v tem trenutku priporočili, preizkusili pa smo sedem različnih modelov. Dotaknemo se tudi vprašanja obnovljenih in rabljenih prenosnikov, pa alternativ »privzete« izbire operacijskega sistema, torej alternative vsem znanim Microsoft Windows.

Med preizkusi smo se ta mesec v splet priklopili tudi preko mobilne povezave 5G – preizkusili smo namreč domači priklop v internet (in na televizijo) preko storitve A1 Ultra, torej preko omrežja 5G. Zanimiva rešitev za vse, ki v stanovanju nimajo dobrih možnosti klasičnih kabelskih ali optičnih povezav.

Prejšnji mesec smo preizkusili televizorje, z manjšo zamudo pa smo v roke dobili še projektor Optoma za domači kino. Ta nam po razmeroma zmerni ceni ponudi res velike diagonale "zaslona" – tudi do 100 in več palcev.

Že pred časom smo objavili preizkus brezžičnih varnostnih kamer, sedaj pa smo preizkusili še varnostno kamero Eufy, ki se v splet priključi preko mobilnega omrežja 4G, torej ne potrebuje niti omrežja WiFi.

In - po naših tleh se je tokrat podil najzmogljivejši RoboRockov sesalnik/pomivalnik, model S7 MaxV z oskrbovalno postajo.

Bolj v klasičnih računalniških vodah pa je preizkus dveh novih Logitechovih mišk. Pri Logitechu so namreč pred kratkim predstavili model MX Master 3S, novo miš v res odlični seriji MX Master. Zraven smo ji pridodali še igričarsko G502 X Plus.

Med rednimi preizkusi velja omeniti telefon Vivo X80 Pro, najdražji in najzmogljivejši telefon te znamke, kar smo jih doslej preizkusili (velja čez tisoč evrov). Drugi tokrat preizkušeni telefon, Honor 70, pa se s ceno dobrih 500 evri uvršča nekje v zgornji del srednjega razreda, kjer dobimo že res dober telefon.

V dosjeju smo se med drugim spustil v vprašanje splošne družbene digitalizacije in izzivov približevanja informacijske družbe starejšim občankam in občanom. Projekt digitalnega bona prejšnje vlade je namreč odprl vprašanje, kako starejše vključiti v informacijsko družbo.

Pri novih tehnologijah si lahko v tokratni številki preberete o varnih enklavah, nekakšnih digitalnih sefih, ki so vgrajeni v današnje pametne telefone. Gre za posebne čipe, v katerem se hranijo najpomembnejše skrivnosti, denimo prstni odtisi in šifrirni ključi.

V nasvetih se tokrat spustimo v podrobnosti Applove nove velike različice sistema za pametne telefone, iOS 16, pišemo pa tudi o varnosti omrežij WiFi, predvsem o tem, kako danes potekajo vdori v ta omrežja.

V poslovni prilogi Monitor Pro pa tokrat o ITju v industriji in energetiki.

Naslednja številka Monitorja izide 25. oktobra.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/oktober-2022/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji