Objavljeno: 6.1.2019 10:00

V Nemčiji ukradli osebne podatke več sto politikov in zvezdnikov

V petek se je razširila vest, da so na internetu objavljeni osebni podatki več sto nemških politikov, novinarjev in zvezdnikov, tudi kanclerke Angele Merkel. Na Twitterju na profilu @_0rbit, ki so ga neznanci ustvarili v Hamburgu, so od decembra objavljali podatke. Profil je imel več kot 17.000 sledilcev, objave pa so trajale od 1. do 28. decembra, a so organi pregona in širša javnost zanj izvedeli šele v petek. Kaže, da gre za podatke, ki so jih pridobili v hekerskem napadu pred lanskim oktobrom, podrobnosti pa še niso jasne.

Med prizadetimi je nekaj pomembnih imen iz Nemčije, poleg kanclerke na primer še vodja Zelenih Robert Habeck, več novinarjev z ARD in ZDF, pevci in glasbeniki, televizijski voditelji in drugi. Le podatki politikov iz skrajno desne stranke AfD niso bili razkriti. Objavljeni podatki vključujejo tudi številke njihovih kreditnih kartic, vsebino pogovorov po družbenih omrežjih itd.

Ker so bili podatki objavljeni na Twitterju, pade kršitev pod pristojnost irskega informacijskega pooblaščenca. Hkrati nemške oblasti preiskujejo, kje, kdaj in kako se je zgodil vdor, iz katerega izvirajo podatki.

Čeprav je incident trajal vse od decembra, je policija zanj izvedela šele sedaj. Zvezni urad za varnost in informacijsko tehniko (BSI) pravi, da so za obseg in sistematičnost napada izvedeli šele v četrtek zvečer. Toda za incident so vedeli že od decembra, naj bi tedne menili, da gre le za pet izoliranih incidentov. Na notranjem ministrstvu pravijo, da ni prišlo do vdora v vladne ali parlamentarne računalniške sisteme. Na tej točki še ni jasno, ali se je zgodil vdor ali je podatke predal kdo, ki je imel do njih. Za zdaj (še brez kakršnikoli dokazov) obtožujejo Rusijo in nemške skrajno desne skupine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji