Objavljeno: 3.5.2019 14:00

V Avstraliji storitev SMS ne bo več regulirana

Avstralska komisija ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) je v osnutku svojega najnovejšega poročila napovedala, da bo od mobilnih storitev reguliran le še glasovni klic, sporočila SMS pa ne.

Komisija namreč ocenjuje, da je danes na tržišču že toliko storitev/aplikacij, ki v popolnosti nadomeščajo SMS, da je nadaljnja regulacija nepotrebna. V praksi to pomeni, da bodo operaterji lahko SMSe zaračunavali poljubno ali pa jih v tudi v celoti ukinili, če bodo to želeli. Uporabniki pa bodo za sporočanje uporabljali Viber, Whatsup, Facebook Messenger in podobne storitve.

Za glasovni klic tovrstna sprememba ni predvidena, ker storitve »internetne telefonije« še ne dosegajo kakovosti in zanesljivosti običajnega mobilnega telefonskega klica.

Avstralija je regulacijo SMSov sicer uvedla šele pred kratkim, leta 2014, vendar je bilo takrat stanje precej drugačno kot danes. Leta 2015 je bila sprejeta regulativa, ki je operaterjem zapovedovala medsebojno zaračunavanje SMSov za znesek, ki ne sme presegati 0,03 avstralskega centa. Ta cena velja do junija 2019.

Osnutek sicer napoveduje še eno zanimivost – zaprtje mobilnih omrežij 2G.

 

ZDNet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji