Objavljeno: 21.10.2020 09:00 | Teme: zasebnost

Umetna inteligenca za slačenje deklet

Nevronske mreže oziroma umetna inteligenca počnejo, za kar jih izurimo, kar na internetu seveda vključuje tudi odstranjevanje oblek z ženskih fotografij. Prvikrat je javnost za takšno orodje izvedela lani junija, ko se je pojavila storitev DeepNude, ki je uporabnikom za 50 dolarjev omogočila slačenje deklet na fotografijah. Poldrugo leto pozneje je enaka storitev (z verjetno drugimi avtorji) nazaj v še preprostejši obliki. Živi kot skupina na Telegramu (na katero ne bomo podali povezave, a je ni težko najti).

Storitev je brezplačna. Uporabnik v skupino, ki ima dobrih 45.000 uporabnikov, pošlje fotografijo poljubne ženske, bot pa mu odgovori s slečeno fotografijo. Kakovost ni vrhunska, zato se od daleč vidi, da gre za manipulacijo. Storitev je organizirana kot igra, saj več ko posamezna fotografija prejme všečkov, več žetonov dobi pošiljatelj – z njimi pa lahko odklene naprednejše funkcije.

Večina uporabnikov je rusko govorečih, od koder je verjetno tudi avtor storitve. Tarče pa so ženske s celega sveta, ki večinoma sploh ne vedo, kaj se dogaja z njihovimi fotografijami. Storitev deluje približno leto (od 11. julija 2019) in je doslej slekla že okoli 100.000 žensk.

V preteklosti so se manipulacije fotografij (deepfake) že uporabljale za nadlegovanje in zastraševanje, predvsem kot maščevanje ali za utišanje motečih žensk, npr. novinark. Odkriti sistem na Telegramu, ki ga med drugim uporabljajo tudi zaradi neizsledljivosti, še zdaleč ni edini. Giorgio Patrini, ki vodi podjetje Sensity, ki je odkrilo omenjeno skupino, pojasnjuje, da obstajajo celotni forumi, namenjeni izmenjavi deepfakov. Zakonodaja tega še ne sankcionira, razen če uspejo žrtve početje izpostaviti kot kakšno drugo kaznivo dejanje, denimo grožnjo, zalezovanje ali neupravičeno slikovno snemanje.

MIT Technology Review

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji