Objavljeno: 3.5.2016 01:00

Umetna inteligenca na ključku USB

Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

Doslej je bilo treba za uspešno strojno učenje zagotoviti zelo velike procesne zmogljivosti: superračunalnik, večjo gručo strežnikov ali specializirane procesne enote (GPU), ki porabijo kopico energije in fizičnega prostora.

Mlado podjetje Movidius želi vse to spremeniti in predvsem ponuditi zmožnost uporabe strojnega učenja tudi v napravah, ki niso povezane v internetni oblak. Njihov prvenec je majhen USB ključek z imenom Fathom (Fathom Neural Compute Stick), ki pa predstavlja zmogljivo osnovo za strojno učenje.

Ključek je sposoben procesirati kar 150 gigaFLOOS (milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo), pri tem pa porabi komaj 1,2 Watta električne energije. Izdelek je zasnovan na specializiranem procesorju Myriad 2 MA2450 VPU, ki so mu dodali 512 MB pomnilnika LPDDR3. Enak procesor so uporabili v najnovejših dronih DJI, ki znajo varno pristati in se z računalniškim vidom izogniti oviram.

Avtorji ocenjujejo, da lahko Fathom 20- do 30-krat pospeši procesiranje algoritmov za strojno učenje v primerjavi s procesorji vgrajenimi v današnji najzmogljivejše prenosnike. Fathom lahko uporabimo kot koprocesor v gostitelju, ki je lahko poljuben sistem z operacijskim sistemom Linux. V praksi to pomeni, da lahko umetno inteligenco uporabimo celo na tako drobnih računalnikih, kot je Raspberry Pi.

Sistem podpira nevronske mreže specificirane v zapisih Caffee in TenorFlow (Google), Movidius pa zraven ponuja tudi orodja za obdelavo podatkovnih tokov in rezultatov. Področje rabe je zelo široko, od razpoznave obrazov, objektov pred kamero, pa tudi v druge namene. Fathom bo menda uporabil tudi Google v enem od svojih prihajajočih izdelkov. Movidius še ni postavil dokončne cene, vendar namigujejo, da bo ta manjša od 100 dolarjev.

XfCdArXDDKM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji