Objavljeno: 14.11.2006

Tudi SiOL s TV programom

Po tem, ko je pred nekaj meseci T-2 v svojo IP televizijsko ponudbo uvedel prve zametke elektronskega TV sporeda (EPG - Electronic Program Guide) in mu ko mu je s tem sledila tudi VoljaTV, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo nekaj podobnega uvedel tudi SiOL.

SiOL uvaja nekoliko spremenjen uporabniški vmesnik, ki ob preklopu na program omogoča prikaz trenutno oddajane oddaje, oddaji, ki ji sledita in grafični prikaz trajanja trenutne oddaje. Možno je videti tudi celoten TV program izbrane postaje, odgovorni pa poudarjajo, da bo elektronski spored kmalu na voljo za vse programe, ki jih imajo v ponudbi. Novost so tudi nekateri zametki interaktivnosti, kot so spletne (ali pa "televizijske") igre za kratkočasenje.

Sicer pa je ta olepšava vmesnika le vmesna rešitev do popolnoma novega vmesnika in storitev, o katerih smo pisali že v novembrski številki Monitorja. Še pred božičem bodo na SiOLu namreč začeli uvajati nove televizijske vmesnike proizvajalca Sagem in z njegovimi zmogljivostmi povezane dodatne zmogljivosti. Tako lahko pričakujemo postopno uveljavitev videa na zahtevo; zaenkrat verjetno le nekatere avtorsko nezaščitene oddaje; Holywoodski filmi namreč zahtevajo visoko stopnjo zaščite (DRM), ki zaenkrat še ni vzpostavljena. Novost bo tudi omrežni videorekorder, ki bo omogočal snemanje določenih TV programov (zaenkrat še ni znano katerih), nenazadnje tudi t.i. "time shifting" oz. gledanje televizije v živo, vendar z zamikom. Novi Sagemov vmesnik sicer podpira tudi kodiranje MPEG-4 (poleg MPEG-2) in HDTV, kar pomeni da je pripravljen na prihodnost, ko bo SiOL do uporabnikov speljal tudi prve programe v visoki ločljivosti HDTV. Predvidoma v prvem četrtletju 2007.

Novosti so tudi na telefonskem področju, kjer SiOL predstavlja programsko rešitev SiOL Komunikator. Gre za program, ki je podoben Skypu, oz. programskemu telefonu (soft phone). Uporabnik SiOLove IP telefonije ga lahko uporabi tako, da je prek njega vedno dosegljiv na lokalno SiOLovo telefonsko številko, pa četudi se nahaja kjerkoli v svetu. Podprta je tudi video telefonija, preizkušajo pa tudi video povezljivost z omrežji oz. telefoni UMTS.

In nenazadnje - vodilni na SiOLu so na SiOLovem blogišču menda začeli pisati svoje bloge. No, bomo videli...

http://storitve.siol.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji