Oglasno sporočilo
Objavljeno: 2.11.2021 09:00

Tudi mala podjetja zaslužijo dobro zaščito

Zaščita pred kibernetskimi grožnjami je izziv za vsako podjetje ne glede na njegovo velikost. To še posebej velja za mala in srednje velika podjetja z omejenimi viri. Ta se osredotočajo predvsem na naložbe, ki bodo dale najboljše rezultate. Kaj izbrati?

Današnja mala podjetja se soočajo z enakimi varnostnimi izzivi kot velika – poleg tega pa še s svojimi edinstvenimi težavami. Ker za IT-okolje v malih podjetjih pogosto skrbi kar tehnično najbolj podkovani posameznik, je vse prej kot zgledno urejeno. A tudi če manjše ali srednje veliko podjetje ima IT-skrbnika ali celo manjši IT-oddelek, je zelo verjetno prepredeno s težavo senčnega IT. Gre za naprave, programsko opremo in povezave, ki jih zaposleni uporabljajo brez vednosti strokovnjaka ali oddelka IT. Vse to pa so potencialne varnostne luknje – razpoke v digitalnem oklepu, ki jih lahko izkoristijo napadalci.

S povečanjem obsega dela na daljavo so podjetja z IT-vidika ustvarila veliko podružnic. In nočno moro za ljudi, ki naj bi poskrbeli za informacijsko in kibernetsko varnost. Tradicionalni centralizirani varnostni mehanizmi in ukrepi pri delu z oddaljenih lokacij odpovedo.

Dodatna težava so tudi vse bolj napredne grožnje – ne gre več zgolj za klasične viruse, na podatke danes prežijo najrazličnejše škodljive kode, med katerimi so posebej nevarni izsiljevalski virusi, ki lahko zašifrirajo vse ranljive naprave v omrežju, vedno več je prevar in vdorov v informacijske sisteme.

Celovita zaščita naj bo

Vse našteto od podjetij – ne glede na njihovo velikost – zahteva postavljanje raznolike in zmogljive obrambe. A zgolj zamenjava požarne pregrade in nakup licenc za protivirusno programsko opremo že dolgo nista več ustrezen, kaj šele zadosten ukrep.

Informacijska okolja velja varovati celovito. Temu so namenjene varnostne platforme in varnostne storitve iz oblaka, kakršna je Ciscova rešitev SecureX. Ta oblačna platforma poveže vse obstoječe Cisco varnostne izdelke in rešitve ter omogoča njihovo upravljanje z enega mesta ter hitro dodajanje dodatnih varnostnih storitev – za področja, ki morebiti še niso (ustrezno) zaščitena. Platforma SecureX tako ustvari pregled varnostne in IT-krajine podjetja ter omogoča celovito upravljanje – varnostnih rešitev, e-pošte, naprav, posodobitev in nadgradenj programske opreme itd. Omenjeno platformo je enostavno integrirati v okolje podjetja, delo z njo pa je nadvse učinkovito, saj premore ogromno prednastavljenih avtomatiziranih nalog, ki občutno skrajšajo čas vzdrževanja digitalne in varnostne kondicije IT-okolja. Poleg funkcij preprečevanja napadov premore tudi orodja za njihovo analizo – da se najšibkejši členi kar najhitreje odpravijo.

Za zaščito oddaljenih uporabnikov iz oblaka pa priporočamo rešitev Cisco Umbrella. Ta ponuja prilagodljivo zaščito v oblaku, kadarkoli in kjerkoli jo potrebujete. Združuje več varnostnih funkcij v eno rešitev, ki jo lahko razširite na naprave, oddaljene uporabnike in lokacije. Cisco Umbrella je najlažji način za učinkovito zaščito zaposlenih, njihovih naprav in aplikacij, kjerkoli se že nahajajo. Odličen varnosti ščit lahko z »dežnikom« vzpostavite v vsega nekaj minutah.

Zaščita gesel in dostopa je nujna

Kar 62 odstotkov kibernetskih napadov za svoj cilj izbere mala podjetja, predvsem na njihove e-poštne sisteme in pomanjkljivo varovana omrežja. Velika težava v okoljih brez jasno vzpostavljene varnostne politike, ki med drugim od zaposlenih zahteva redne menjave gesel za dostope do sistemov in aplikacij, so prav (stara) gesla in druge poverilnice.

Cisco je v raziskavi ugotovil, da 58 odstotkov malih in srednje velikih podjetij nima nobenega vpogleda v to, kako zaposleni skrbijo za svoja gesla. Prav zato so napadalci tako zelo uspešni – zaposleni pogosto uporabljajo preprosta gesla za več sistemov in aplikacij, zato ima že zloraba za poslovanje manj kritične in toko tudi slabše varovane rešitve lahko resne posledice.

Vse varnostne rešitve in storitve Cisco nudi pooblaščeni distributer Cisca, ALEF Distribucija Slovenija. ALEF v Adriatic regiji zaposluje več kot 50 visoko usposobljenih sistemskih inženirjev in varnostnih strokovnjakov. Ti pa poznajo vse odgovore, kako ustrezno zavarovati podjetja in posel.

www.alef.com/si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji