Objavljeno: 22.7.2015 01:00

Toshiba je prirejala poslovne rezultate

Japonsko industrijo elektronike je pretresel nov škandal, v katerem se je izkazalo, da je vodstvo Toshibe več let sistematično prirejalo in napihovalo dobiček iz poslovanja. Z izbiro neprimerne računovodske prakse so rezultat napihnili za približno 1,12 milijarde evrov.

Raziskava je pokazala, da je računovodstvo prirejanje počelo po navodilih vodstva, ki je zato kolektivno odstopilo in se javno opravičilo za svoje početje. Ob direktorju Hisau Tanaki je odstopila še osmerica vodilnih, med katerimi so bili mnogi Toshibi zvesti več desetletij. Zanimivo, da je kljub javnemu razkritju cena delnic Toshibe na borzi zrasla za 6,13%, vendar po tem, ko je v zadnjih tednih padla za skoraj 20%. Vlagatelji so z razkritjem pridobili zaupanje, saj je konec negotovosti glede sumov, ki so v javnosti krožili že lep čas.

Po Olympusu iz leta 2011, ko je ta priredil rezultate za 1,7 milijarde dolarjev, je to že drugi veliki škandal na področju japonske industrije elektronike, zato je japonska vlada zelo zaskrbljena nad poslovno prakso v njihovi še vedno vodilni panogi. Bojijo se predvsem izgube zaupanja, zato pripravljajo zakonske ukrepe za izboljšanje korporativnega vodenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 22.7.2015 | 15:03

Kaka podobnost z lokalno politično situacijo ne more biti niti naključna...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji