Objavljeno: 6.12.2021 07:00 | Teme: strežnik, oblak

Tencent vstopa na trg strežnikov

Kitajsko podjetje Tecent, ena od največjih tehnoloških korporacij s tržno vrednostjo nad 500 milijard dolarjev, se kot kaže podaja v ponudbo lastno razvite strojne opreme namenjene podatkovnim centrom, zlasti drugim ponudnikom storitev oblaku. Nedavno so najavili, da bodo na prostem trgu ponudili svoje strežnike StarLake, zasnovane na AMDjevih procesorjih EPYC, ki so bili sprva razviti za Tencentove lastne potrebe storitev v oblaku.

Projekt StarLake sega v leto 2019, ko je Tencent predstavil prve zametke arhitekture na osnovi tehnologije AMD Zen2 in lastnega razvoja podsistema za hlajenje, ki je uporaben predvsem v velikih podatkovnih centrih. Rezultat je strežniška platforma, ki menda uporablja 20% manj komponent kot tipični strežniki, kar se seveda pozna predvsem pri proizvodni ceni, pa tudi stroških vzdrževanja in manjši porabi energije.

Zaradi uspešnosti projekta, ki je menda zadovoljil 98% potreb pri nudenju storitev v oblaku, so pri Tencentu celo ustanovili posebno razvojno podjetje StarLake Lab, ki zdaj bdi nad razvojem platforme. Z novo generacijo menda nudijo najnižji strošek na virtualni strežnik v celotni industriji.

Kot kaže, bo Tencent strežnike StarLake ponujal le na Kitajskem in izbranih državah jugovzhodne Azije. Trenutno ni načrtov za širitev na druge trge. Toda prihranki, ki jih obljublja Tencent, bodo konkurenco zagotovo spodbudili k ukrepanju. Če so ti prihranki vsaj približno tolikšni, kot jih navaja Tencent, bodo za operaterje v industriji ključni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji