Objavljeno: 5.12.2017 01:00

Telekom vzpostavlja testno okolje za tehnologijo Narrowband-IoT

Raziskave in napovedi kažejo, da se nam v prihodnosti obeta skokovit porast uporabe tako imenovanih internetnih stvari, naprav IoT (Internet of things). Za tako okolje pa je treba poskrbeti za primernejšo komunikacijsko infrastrukturo, zlati pri napravah IoT v javni rabi.

Telekom Slovenije je v ta namen uspešno opravil testiranja nove komunikacijske tehnologije Narrowband-IoT. Gre za omrežno tehnologijo z majhno močjo, ki souporablja obstoječo omrežno infrastrukturo. Namenjena je učinkoviti komunikaciji množično razporejenih naprav (do 50.000 naprav na eni celici omrežja) tako po razvejanem geografskem področju kot znotraj mestne infrastrukture ter zagotavljanju prenosa njihovih podatkovnih tokov.

Standard Narrowband-IoT v obstoječih omrežjih omogoča razvoj standardizirane rešitve, ki je uporabna v primerih, ko ustaljeni kanali komunikacije med napravami (mobilna omrežja, DSL, WLAN, Bluetooth) niso tehnološko ustrezni ali stroškovno učinkoviti. Za naprave, povezane v internet stvari, je namreč značilno, da ne potrebujejo velike količine prenosa podatkov, so energetsko varčne in delujejo kot čim bolj samostojne enote. Za svoje delovanje potrebujejo močan radijski signal, primeren tudi za kletne in ostale prostore (NB-IoT znotraj stavb zagotavlja 20 dB več kot GSM tehnologija), zanesljiv, stabilen in varen prenos podatkov ter vzdržljive in varčne baterije, ki so uporabne tudi 10 let in več.

Primerna je za naprave, ki ustvarjajo nizek podatkovni promet, kot so senzorji, števci z odčitavanjem na daljavo, pametna energetska omrežja, pa tudi avtonomna vozila in pametna mesta. Pri tem pa se zanašajo na baterije in imajo običajno dolg življenjski cikel. V Telekomu Slovenije načrtujejo, da bodo v kratkem vzpostavili testni okolji v Ljubljani in v Mariboru, v katerih bodo zainteresirana podjetja, posamezni razvijalci in izobraževalne ustanove lahko testirali delovanje lastnih rešitev interneta stvari (IoT).

Poleg NB-IoT Telekom Slovenije nadaljuje tudi s testiranjem ostalih brezžičnih tehnologij za potrebe IoT (LoRA, Wifi,…), ki so prav tako primerne za omogočanje različnih IoT uporabniških primerov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji