Objavljeno: 25.9.2013 01:00

SteamOS, operacijski sistem za pretočne igre

Podjetje Valve, priznan proizvajalec iger, distributer in ponudnik portala za pretočni dostop do obširnega kataloga iger, je naredil pomemben korak v napovedanem boju proti igralnim konzolam v domači dnevni sobi. Napovedali so namreč svoj lasten operacijski sistem SteamOS, ki je povsem osredotočen na igranje iger.

SteamOS je sicer zasnovan na jedru Linuxa, vendar so z različnimi optimizacijami dosegli bistveno višjo grafično zmogljivost, zmanjšali latenco, optimizirajo pa tudi zmogljivost zvočnega podsistema. Z operacijskim sistemom ciljajo na osebne računalnike ali združljive namenske naprave, ki bodo omogočale igranje iger na domačem televizorju.

V ta namen so najavili, da bo operacijski sistem brezplačen in brezplačno dostopen za vgradnjo v specializirane naprave. Uporabniki bodo seveda lahko računali na bogato zbirko iger, ki so dostopne pretočno prek interneta, a dajejo vtis in odzivnost, kot bi bile nameščene lokalno. Pričakovati pa je mogoče tudi igre, ki bodo namensko razvite za SteamOS.

Operacijski sistem je za Valve menda le eden od treh delov strategije za vstop v dnevno sobo namesto klasičnih konzol. Drugi je menda namensko razvit namenski osebni računalnik, ki bo najbrž idealen partner za SteamOS. Tretji del pa naj bi bile nove »udarne« igre, ki bodo utemeljile prihod prvih dveh novosti.

http://store.steampowered.com/livingroom/SteamOS/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji