Objavljeno: 21.7.2018 05:00

Srečanje Trump-Putin poskrbelo za porast hekerskih napadov na Finsko

Finska običajno ne beleži velikega števila hekerskih napadov na svojo internetno infrastrukturo. Se je pa to močno spremenilo pred srečanjem Donalda Trumpa in Vladimirja Putina, ki je v ponedeljek potekalo v Helsinkih. Štiri dni pred obiskom se je število napadov povečalo za 28-krat, v poročilu ugotavlja podjetje F5.

Večina poizkusov vdorov je izvirala iz Kitajske, od koder na povprečen dan izvira 29 odstotkov vseh svetovnih vdorov, pred omenjenim srečanjem pa je ta odstotek poskočil na 34 odstotkov. Povečalo se je tudi število napadov iz ZDA, Francije in Italije. Število napadov se je povečalo za 2800 odstotkov, ciljali pa so v glavnem prek vrat 22 (SSH). Šlo je za napade s surovo silo, ki so iskali ranljive v internet povezave pametne naprave (IoT). To so med drugim različne kamere, usmerjevalniki itd. Mnogokrat imajo te naprave kar privzeta tovarniška gesla, poleg tega pa jih ne posodabljajo tako pogosto kakor računalnikov, zato so posebej pripravne tarče napadov.

Druga tarča so bile naprave, ki poslušajo na vratih 5060 (Session Initiation Protocol), kamor sodijo tudi programska oprema za internetno telefonije in videokonference. Hekerji so očitno iskali načine, kako pridobiti čim več informacij o obisku in njegovem poteku.

Kibernapadi so čedalje pomembnejši del vohunjenja in obveščevalnih aktivnosti, česar države niti ne skrivajo več. Kitajsko pogosto izpostavljajo kot najaktivnejšo na tem področju, a  še zdaleč ni edina. Bitke se danes bijejo v računalnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji