Objavljeno: 16.8.1999

Sprememba omrežnih skupin pri nas in v Avstriji

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/99 z dne 16. julija 1999 je objavljen Pravilnik o oštevilčenju v javnih telekomunikacijskih omrežjih. Namesto sedanjih 12 omrežnih skupin stacionarne telefonije jih bo v bodoče le 6, kar naj bi dokončno uveljavili do konca naslednjega leta. Za mobilno telefonijo je po novem predvidena enotna omrežna skupina 6. ____________________________________________ Omrežne skupine nove _ dosedanje skupine 1 ____ 61 2 ____ 62, 602, 609 3 ____ 63, 601 4 ____ 64 5 ____ 65, 66, 67 6 ____ 40, 41 7 ____ 68, 608 8 ____ 80, 880, 89 (brezplačni klici) 9 ____ 90 (višji obračun, storitve) ____________________________________________ Spremembe so usklajene s telekomunikacijskimi smernicami Evropske zveze (EU) in so pomemben korak v pripravah na sprostitev slovenskega telekomunikacijskega trga. Zagotovile naj bi enakopraven dostop do številk vsem konkurenčnim operaterjem in uvedle možnost izbire operaterja za medkrajevni in mednarodni promet pri vsakem posameznem klicu (podobno, kot to že poznajo, denimo, v Italiji in Nemčiji). Med pomembnimi novostmi, ki jih novi pravilnik prinaša uporabnikom, sta enotna osemmestna naročniška številka v vseh omrežjih in zagotovljena prenosljivost naročniške številke med operaterji.

Sama novica o novih omrežnih skupinah bi v teh poletnih dneh verjetno ostala bistveno manj opažena, če župani trinajstih severnoprimorskih občin ne bi sprožili preplaha. Po njihovem mnenju bo novo oštevilčenje pripeljalo do ukinitve Telekomove enote v Novi Gorici in so zato vlado, poslance in vodstvo Telekoma razburjeno vprašali, zakaj o teh namerah lokalne skupnosti niso bile obveščene. Ministrstvo za promet in zveze je vnovič zagotovilo, da oštevilčenje nima nikakršnega vpliva na notranjo organizacijo Telekoma Slovenije. O tem odloča uprava tega podjetja, odločitev pa potrjuje nadzorni svet. Spremembe pri oštevilčenju so v pristojnosti Ministrstva za promet in zveze, ki prek Uprave Republike Slovenije za telekomunikacije številke dodeli operaterjem in ne lokalnim skupnostim. Spremembe so po zagotovilih pristojnega Ministrstva usklajene z operaterji.

Avstrija je podoben dogovor dosegla skoraj mesec dni kasneje od Slovenije. Po dolgih pogajanjih med zakonodajalci, avstrijskim Telekomom in drugimi telekomunikacijskimi operaterji so sprejeli dogovor o novem načinu oštevilčevanja, katerega glavni namen je zagotoviti zadostno količino številk za stranke novih telekomunikacijskih operaterjev. Nov sistem naj bi v Avstriji zaživel do leta 2001, za njegovo uvajanje pa naj bi skrbela nova družba, ki jo bodo ustanovili posebej v ta namen.

http://www.sigov.si/mpz/

http://www.telekom.si

http://www.telekom.at

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji