Objavljeno: 9.4.2013 01:00

Sony verjame v 4K za množice

Sony je na sejmu NAB v Las Vegasu presenetil javnost in predstavil cel kup novosti s področja video tehnologije Ultra HD (4K). Kdor misli, da bodo izdelki s tovrstno tehnologijo sprva pregrešno dragi, se nekoliko moti. Prvi televizorji z velikimi diagonalami in ultra visoko ločljivostjo resda stanejo okoli 25.000 dolarjev (84 placev), toda Sony namerava to hitro in drastično spremeniti.

Že aprila bo namreč mogoče naročiti televizorje z ločljivostjo 4K z diagonalami med 55 in 65 palci, za katere bo treba odšteti »le« 5.000 do 7.000 dolarjev. Cene so seveda še vedno višje od primerljivih modelov z ločljivostjo HD, vendar obenem bistveno nižje od doslej napovedanih izdelkov z ločljivostjo 4K.

Sonyeve novosti s področja 4K pa se še zdaleč ne ustavijo zgolj pri televizorjih. Za uspeh tega standarda je morda še bolj pomemben novi večpredstavni predvajalnik FMP-X1, ki bo znal predvajati filme v ultra visoki ločljivosti. Še več, Sony se je odločil, da bo na predvajalniku priložil deset filmov v ultra visoki ločljivosti. Za 700 dolarjev, kolikor bo stal okroglo oblikovani FMP-X1, bo kupec dobil filme Bad Teacher, Battle: Los Angeles, The Bridge on the River Kwai, The Karate Kid (2010), Salt, Taxi Driver, That's My Boy, The Amazing Spider-Man, The Other Guys in Total Recall" (2012). Na voljo bo poleti.

Ultra visoka ločljivost postaja zanimiva tudi za računalniško rabo. Sony je na svojem razstavnem prostoru prikazal prototipa 30-palčnega (4096 x 2.160 pik) in 56-palčnega (3.840 x 2.160 pik) monitorja, v obeh primerih povrh vsega v tehnologiji OLED. Slika je seveda izjema, debelina pa smešno majhna. O cenah seveda ne govorijo, saj pridejo tovrstni izdelki v redno prodajo šele sredi leta 2014. Sprva pretežno za profesionalno rabo.

Medtem, ko je na sejmu NAB mogoče videti kopico profesionalnih video kamer z ločljivostjo 4K, se stvari hitro premikajo tudi pri izdelkih za amatersko rabo, če že ne za potrošnike. Poleg prototipov monitorjev je Sony razkazoval tudi prototipe potrošniških video kamer in fotoaparatov DSLR, ki zmorejo snemati video posnetke v ločljivosti 4K. Med kupce pridejo najkasneje naslednje leto.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji