Objavljeno: 26.10.2017 05:00

Severna Koreja bi baje rudarila z virusi

Pravijo, da je severnokorejski voditelj navdušen nad kriptovalutami, hkrati pa jih vidi kot eno izmed možnosti, kako kaj zaslužiti (no, "pravijo" še marsikaj drugega, ampak pustimo zdaj to). Rudarjenje kriptovalut se običajno ne izplača z domačo opremo, saj za elektriko odštejemo več, kot znaša zaslužek. A računica postane drugačna, če strojno opremo in elektriko plača kdo drug.

V preteklosti so Severno Korejo že obtoževali napadov z izsiljevalskimi virusi, ki so zahtevali odkupnino v bitcoinih. Sedaj pa naj bi režim razvijal viruse, ki bodo okužene računalnike uporabili za rudarjenje kriptovalut, trdijo v novem poročilu v Recorded Future. V hekerskih krogih naj se že pojavljalo mnenje, da so napadi z izsiljevalsko programsko opremo preveč nevarni, zato razmišljajo o preusmeritvi na počasnejše, a manj vpadljive – rudarjenje z okuženimi računalniki. Če to izvedejo pametno in procesorja ne obremenijo pretirano, lahko mine zelo dolgo časa, preden uporabnik ugotovi, da je okužen.

O tem naj ne bi razmišljali le v Severni Koreji, temveč tudi drugod. Posebej privlačni valuti za tovrstno rudarjenje sta zcash in monero, saj sta anonimni in še dovolj dobičkonosni za rudarjenje na navadnih računalnikih. Bitcoina se, denimo, tako ne splača več rudariti.

Recorded Future

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji