Objavljeno: 4.12.2019 08:00

Sergey Brin in Larry Page se umikata iz vodstva Alphabeta in Googla

Ustanovitelja Sergey Brin in Larry Page se po 21 letih od nastanka družbe Google umikata iz položajev direktorja in predsednika družbe Alphabet, ki je nastalo kot krovno podjetje družbe Google.

Nasledil ju bo Sundar Pichai, ki je bil po nastanku družbe Alphabet postavljen kot direktor podjetja Google. Brin in Page bosta po novem ostala v družbi kot svetovalca, delničarja in ustanovitelja, vendar se poslavljata od vsakodnevnega dela upravljanja podjetij, ki sta jih ustanovila.

Korak je bil nekako pričakovan že od nastanka družbe Alphabet v letu 2015, vmesno obdobje pa so izkoristili za postopen prenos vodstvenih funkcij na druge osebe in za postavitev korporativnega upravljanja.

Po drugi strani pa menjava v vodstvu prihaja v razmeroma zapletenih časih za Google in Alphabet, ki se soočata z ne preveč dobro korporativno podobo. Podjetje Google je predmet številnih preiskav, zlasti v EU, sooča pa se tudi z internimi stavkami za pravice delavcev in obtožbami o spolnem nadlegovanju, ki ga niso obravnavali dovolj resno.

Brin in Page ima skupaj še vedno 51% odstotkov glasovalnih delnic podjetja Alphabet, zato imata v podjetju še vedno zadnjo besedo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji