Objavljeno: 7.2.2019 08:00

Samsung menda pripravlja kamero za "selfije" v - peresu S-Pen!

Proizvajalci si močno prizadevajo, da bi naredili telefon z zaslonom, ki sega do vseh robov prednje strani, pri tem pa nima nobenih ovir, kot so objektivi fotografskih kamer in biometričnih bralnikov. Doslej to ni bilo možno, zato tudi najnovejši modeli vsebujejo zareze (prvič uporabljene pri telefonu Essential) ali luknje v zaslonu (Honor View 20, prihajajoči Galaxy S10 in še kdo).

Samsung zdaj z novim patentom nakazuje zanimivo idejo, s katero se lahko izognejo vsem tem omejitvam, a pri tem v telefonu ohranijo fotografski objektiv za selfije. Rešitev je specifično mišljena za telefone Galaxy Note, katerih pomembna značilnost je priloženo pisalo S Pen, hranjeno v ležišču v telefonu.

Samsung je v predlaganem patentu kamero za selfije preprosto vgradil v pisalo S Pen. Ko želimo narediti selfi, pisalo preprosto rahlo izvlečemo iz ležišča in ga vrnemo nazaj, ko ga ne rabimo več. S tem so dosegli podoben koncept rabe, kot nekateri drugi proizvajalci, ki so kamero umestili v izvlečeni drsni del telefona, toda brez pomanjkljivost tovrstne rešitve. Drsniki so sicer zanimivi, a zmanjšujejo strukturno trdnost telefona in prispevajo k še enemu mehanskemu delu, ki se lahko pokvari. Izvlečeno pisalo je glede tega precej boljše. Rešitev je še najbolj podobna "izskočni" kameri, ki jo ima kamera Vivo Nex: 

Dodatna prednost kamere v pisalu je ta, da ima pisalo načeloma več prostora, kot ga je tipično v samem telefonu in bi si lahko celo privoščili sistem objektivov za optični zum. Omejitev pa se zdi v tem, da bi tako kamero bržkone težko uporabljali za avtentikacijo in razpoznavo uporabnikov, tako da bi telefon še vedno potreboval bralnik prstnih odtisov, a bi ta lahko bil vgrajen pod samim zaslonom. Kdo ve, morda pa novost zares srečamo v telefonu Galaxy Note 10, ki bo luč sveta verjetno ugledal nekje avgusta, če lahko sklepamo po prejšnjih letih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji