Objavljeno: 4.5.2020 10:08

Samsung in AMD pripravljata mobilni grafični procesor

Lani sta se Samsung in AMD dogovorila o sodelovanju na področju mobilnih grafičnih "kartic", po prvih govoricah naj bi bil novi grafični procesor izredno zmogljiv.

Na korejskem forumu Clien so se pojavili prvi preizkusi novega grafičnega procesorja, ki naj bi bil občutno hitrejši od Qualcommovega grafičnega procesorja Adreno 650. Slednji je namreč integriran del procesorja Snapdragon 865, in ga uporablja večina letošnjih najzmogljivejših telefonov, vključno s Samsungovim Galaxy S20 (vsaj izven Evrope).

Po rezultatih preizkusa GFXBench je novi procesor pri zahtevnih grafičnih opravilih tudi po dvakrat zmogljivejši od omenjenega procesorja Adreno. Pri preizkusu Manhattan 3.1 je novinec dosegel 181 slik na sekundo,  aktualni Adreno pa 123 slik na sekundo. Največje odstopanje je bilo pri preizkusu Aztec z visokimi podrobnostmi, tam je novi procesor dosegel 58 slik na sekundo, Adreno pa le 20. S temi novimi grafičnimi procesorji se obeta občutni dvig zmogljivosti pri pametnih telefonih, kjer so tudi igre vse večjega pomena.

Mimogrede, tudi grafični procesorji Adreno izhajajo iz tehnologij AMD/ATI. Leta 2008 je sodelovanje podjetij AMD Qualcomm rodilo prvi Qualcommov 3D pospeševalnik Adreno 200 (ki je bil nato integriran v čipovje Snapdragon), leta 2009 pa je AMD Qualcommu prodal celoten mobilni oddelek Imageon.

Mimogrede, beseda "Adreno" je anagram besede Radeon, ki jo AMD uporablja za svoje grafične procesorje. 

AMD je na področju računalniških procesorjev v zadnjih dveh letih sicer naredil občuten preskok, na področju grafičnih kartic pa še vedno zaostajajo za Nvidio – vsaj pri karticah višjega cenovnega razreda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji