Objavljeno: 9.11.2006

RTV Slovenija širi večpredstavno vsebino

Multimedijski center (MMC) RTV Slovenija je predstavil tri novosti, s katerimi najmlajšim uporabnikom portala RTV Slovenija omogoča varen dostop do njim primernih vsebin, slepim in slabovidnim govorjeno ali vidnejšo vsebino teleteksta, gledalcem pa napredno rešitev spremljanja vsebin Televizije Slovenija.

V njim namenjenem portalu otroci najprej vpišejo svojo starost in na podlagi tega dostopajo do vsebin, primernih njihovim letom. Na voljo imajo kratke vsebine knjig, pesmice, igrico, različne zanimivosti, njim namenjene dogodke, objavljajo lahko svoje risbice, prebirajo nasvete, zanimive informacije pa bodo našli tudi starši. V poplavi različnih spletnih strani ta otrokom nudi varno zatočišče pred nadlegovanji, erotiko in drugimi pastmi, ki jih ponuja medmrežje. Zato lahko starši to stran otrokom dovolijo uporabljati brez strahu pred neustreznimi vsebinami.

MMC govorec je sicer komercialna aplikacija, ki pa jo je podjetje Amebis za namensko rabo podarilo slepim in slabovidnim. V sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan in MMC-jem je tako nastala aplikacija, ki slepim in slabovidnim na njihovem računalniku omogoča uporabo teleteksta. Napisane novice se namreč pretvorijo v glas, uporabnik s pomočjo tipkovnice pride na izbrane strani teleteksta in tam sliši prebrano vsebino, slabovidnim pa omogoči, da vsebino vidijo v povečani obliki. Za slepe je to prvi in edini tovrstni medij na zahtevo, s čimer kot javni zavod izpolnjujemo eno od naših bistvenih poslanstev.

Tretja, od 24. oktobra delujoča aplikacija, pa je spremljanje 1. programa Televizije Slovenija v živo prek svetovnega spleta s pomočjo P2P tehnologije. Ta bistveno razbremeni internetno povezavo in prepreči izpade v primeru preobremenjenosti, kar posledično pomeni boljšo kakovost slike. Gre za napredno tehnološko rešitev, ki jo je MMC pol leta testiral v okviru EBU-ja in jo kot eden prvih v Evropi začel tudi uporabljati.

http://www.rtvslo.si/zaotroke

http://www.rtvslo.si/p2p

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji