Objavljeno: 20.3.2020 16:00

Robot, ki razkuži prostor okužen z virusom s pomočjo UV svetlobe

Svetovna kriza zaradi koronavirusa v ospredje prinaša tehnologije in podjetja, ki bi še pred nekaj dnevi označili kot specifične. Dansko podjetje UVD Robots tako že nekaj časa ponuja posebnega samohodnega robota, ki zna temeljito razkužiti prostor, denimo bolniško sobo, ki je bila okužena z virusom. Viruse uničuje z žarečimi svetilkami, ki na prvi pogled spominjajo na svetlobne sablje iz filma Star Wars, a te oddajajo ultravijolično svetlobo z intenzivnostjo, ki menda skoraj sterilizira prostor.

Gibanje robota je lahko programirano ali pa se premika z uporabo podobnega algoritma, kot ga uporabljajo znano sesalniki Roomba. Proizvajalec trdi, da v roku 10-20 minut povsem odpravi sledi virusa v prostoru.

Najbrž ni treba poudarjati, da je trenutna epidemija skokovito povečala interes za robota. Podjetje je že v času vrhunca virusne epidemije pripravilo veliko pošiljko za kitajske naročnike, trenutno pa velja za robota velik interes v Italiji. Težava je, da ima podjetje iz danskega mesta Odense trenutno zelo omejene proizvodne zmogljivosti, tako da lahko kljub trudu izdelajo le enega robota na dan.

UVD Robots sicer priznava, da še ni bilo opravljenih dovolj poizkusov, ki bi zagotovili, da rešitev deluje v vseh okoliščinah, vendar je avtor robota Per Juul Nielsen prepričan, da rešitev deluje in pomaga tudi v borbi proti današnjemu nevidnemu sovražniku človeštva.

bK4sx7mEDw8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji