Objavljeno: 6.5.2019 15:00

Ranljivost v poslovnih rešitvah družbe SAP predstavlja veliko tveganje za večino podjetij

Podjetje Onapsis, ki je specializirano za področje varnosti, je objavilo podatke o novih metodah za izkoriščanje ranljivosti v poslovnih informacijskih sistemih SAP, zlasti tam, kjer podjetja ne skrbijo za redno in pravilno nastavitev varnostnih nastavitev. Po ocenah Onapsisa je takih skoraj 50.000 podjetij.

Ranljivost so poimenovali 10KBLAZE in se nanaša na način, kako posamezni deli oziroma aplikacije v poslovnih informacijskih sistemih SAP interno komunicirajo med sabo. V okoljih, kjer ni na ustrezen način poskrbljeno za varnost, bi se lahko z novo metodo zlonamerni programi legitmnim aplikacijam SAP predstavili kot del sistema in iz njega brez prijave oziroma avtentikacije črpali ali spreminjali podatke.

Podjetje SAP je že pred mnogimi leti (v letih 2009 in 2013) objavilo natančna navodila, kako pravilno nastaviti varnostne mehanizme v njihovih izdelkih, s čimer tudi tokratne metode za izrabo ranljivosti ne morejo povzročiti škode. Toda po raziskavi družbe Onapsis je skoraj 90% podjetij tovrstna obvestila spregledalo ali pa pomanjkljivo implementiralo.

Za zdaj še ni poročil o dejanski škodi, ki bi jo povzročila ranljivost 10KBLAZE, a zaskrbljenost vsekakor ni odveč. Podjetja po celem svetu imajo ključne dele poslovnih rešitev v informacijskih rešitvah družbe SAP, pogosto tudi kritične za širšo družbo. Po ocenah danes kar 78% živilskih podjetij in 82% pronudnikov s področja medicine sloni na rešitvah SAP, podobne številke pa veljajo udi za druge panoge.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji