Objavljeno: 9.6.2014 12:00

Računalnik prepričal žirijo, da je človek

Alan Turing, matematični genij, ki je med drugo svetovno vojno s svojo ekipo v Bletchley parku uspel razvozlati nemški šifrirni mehanizem Enigma (leta 1952 so ga kemično kastrirali, ker je bil homoseksualec, dve leti kasneje pa je naredil samomor), je že leta 1950 definiral, kako odgovoriti na vprašanje ali so računalniki sposobni inteligentnega razmišljanja. Če bi računalnik človeškega sogovornika uspel prepričati, da se pogovarja s človekom, naj bi bil odgovor »da, računalnik je inteligenten«.

Problem je zadnja leta sprožil vrsto tekmovanj po vsem svetu, kjer računalniki (oz. njihovi razvijalci/programerji) tekmujejo v »inteligentnem« pogovoru. Samo za primer, še leta 2008 je bil eden izmed zmagovalcev enega takšnih tekmovanj takole neumen. Na sobotnem tekmovanju Turing Test 2014, ki se je odvijalo v Londonu, pa je superračunalnik Eugene Goostman, ki sta ga zasnovala Rus Vladimir Veselov, ki sedaj živi v ZDA in Ukrajinec Eugene Demchenko, ki sedaj živi v Rusiji, v svojo »človeškost« prvič uspel prepričati tretjino človeških sogovornikov.

Eugene Goostman »igra« človeško osebnost 13-letnega otroka, kar mu je po vsej verjetnosti pomagalo pri »zmagi«, saj je lahko za precej slabo odgovorjenih vprašanj krivdo zvalil na svojo mladost. Mimogrede, pred dvema letoma je isti računalnik uspel prepričati 29% sogovornikov, letos pa, kot rečeno, 33%.

Dodano 10.6.:

Med tem so se v spletu pojavili tudi zapisi, ki zgornji novici oporekajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji