Objavljeno: 7.12.2017 01:00

Qualcomm Snapdragon 845 – novi procesorski kralj v telefonih

Podjetje Qualcomm je uradno predstavilo novi najzmogljivejši procesor Snapdragon 845, ki bo v prihodnjih mesecih po vsej verjetnosti našel pot v najzmogljivejše telefone, tablice, po novem pa tudi prenosne računalnike. Viri med drugim navajajo, da bo Samsung po vsej verjetnosti na začetku prodaje novega modela Galaxy S9 novinca Snapdragon 845 imel nekaj časa v ekskluzivni ponudbi.

Snapdragon 845 je sicer narejen v 10-nm arhitekturi, tako kot dosedanji model 835, a prinaša večjo zmogljivost kot predhodnik. V praksi naj bi to pomenilo od 25 do 30% večjo zmogljivost. Qualcomm poudarja predvsem dve področji izboljšav. Novi procesor bo denimo podpiral snemanje video posnetkov v ločljivosti 4K s tehnologijo HDR, precej boljši kot predhodniki pa bo pri uporabi strojnega učenja (AI) na lokalni napravi. Pri strojnem učenju je procesor trikrat zmogljivejši od predhodnika.

Snapdragon 845 je po navedbah proizvajalca prvi mobilni procesor, ki je resnično primeren za področje navidezne in nadgrajene resničnosti. S pomočjo novih procesnih zmogljivosti bo mogoče zadostiti potrebam za pravo brezžično navigacijo v prostoru (6DoF) in hkratno lokalizacijo in mapiranje (SLAM).

Nova arhitektura prinaša tudi 15% manjšo porabo energije. Qualcomm navaja, da na bi telefoni z novim procesorjem brez težav predvajali video posnetke v ločljivosti HD v trajanju do 20 ur, preden se spraznijo akumulatorji.

Interno je Snapdragon 845 sestavljen iz osemjedrnega procesorja Kyro 385 (4× 2,8 GHz, 4× 1,8 GHz), grafičnega procesorja Adreno 630 in posebnega procesorja za obdelavo slik Spectra 820. Slednji prinaša zmožnost zajema 60 slik na sekundo v polni ločljivosti in v barvni globini 10 bitov. Snapdragon podpira tudi gigabitni prenos podatkov prek mobilnih omrežij (LTE Cat 18) in omrežja Wi-Fi 802.11ac. Za varnost skrbi enota SPU, ki nudi šifriran trezor za hrambo uporabnikovih podatkov, na primer za biometrično razpoznavo na mobilnih napravah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji