Objavljeno: 2.7.2013 01:00

Prvi telefon s FirefoxOS je že v prodaji

Španski operater Telefónica  je začel pod tržno znamko Movistar s prodajo telefonov ZTE Open, prvih z operacijskim sistemom FirefoxOS. Telefon je sicer bil javno predstavljen že na zimski konferenci MWC, zdaj pa imajo dostop do njega tudi kupci.

Cena novega telefona je nadvse dostopna, saj znaša le 69 evrov, kar vključuje tudi 30 evrov dobroimetja na predplačniškem računu. Strojna oprema je sicer v skladu z nizko ceno – ZTE Open premore le 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo komaj 480 x 320 pik, kar je precej manj kot pri sodobnih pametnih telefonih. Temu primeren je tudi procesor z le enim jedrom, pomnilnik je velik 256 MB, priložena je kartica s prostorom 4 GB, akumulator nudi zmogljivost 1.200 mAh, pa tudi ostala oprema je bolj skromna.

Toda za vsakdanjo nezahtevno rabo je tudi ta oprema dovolj, Mozilla pa računa predvsem na odprtost telefona, ki ni vezan na specifičnega telekomunikacijskega ponudnika, ob tem pa je tudi odprt za razvijalce in poljubne modifikacije. Operacijski sistem je zgrajen na odprti kodi in odprtih standardih, v velikem delu kar na standardu HTML5.

Sočasno ob začetku prodaje prvega telefona s FirefoxOS pa iz družbe Mozilla prihajajo informacije, da so se njeni razvijalci zdaj intenzivno usmerili v pripravo prve tablice z operacijskim sistemom. Prototip so že prikazali na sejmu Computex, po nekaterih informacijah pa naj bi tablice v končni obliki videli že v prihajajoči jeseni.

http://www.telefonica.com

http://www.movistar.es/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji