Objavljeno: 15.7.2019 01:00

Prodaja osebnih računalnikov ponovno opazno raste

Tako družba IDC kot Gartner poročata, da je prodaja osebnih računalnikov, ki vključujejo tako prenosne, kot namizne računalnike, v drugem četrtletju letošnjega leta zrasla precej več od pričakovanj. IDC poroča, da se prodaja povečala kar za 4,7% glede ne enako obdobje leta 2018, kar je po dolgih letih padanja precej nenavaden pojav. Skupno je bilo v prodanjao poslanih 64,9 milijonov osebnih računalnikov.

Razlogov za ponovno rast je menda več. Največji je menda ta, da je na trgu ponovno dovolj velika količina procesorjev Intel, kar je bilo v zadnjih četrtletjih zaradi zamujanja pri predstavitvi novih modelov in proizvodnih težav družbe Intel vse bolj pomemben dejavnik.

Na povečanje proizvodnje osebnih računalnikov je menda opazno prispevala tudi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, kjer so številni proizvajalci pospešili proizvodnjo v bojazni, da bi njihove izdelke prizadele morebitne sankcije. Nenazadnje pa je povečanje povpraševanja posledica, da se še zadnja podjetja selijo iz platforme Windows 7 na Windows 10, kar pomeni, da je bilo nekaj več zamenjave stare strojne opreme.

Na vrhu med proizvajalci je še naprej Lenovo, ki po trditvah IDC obvladuje 25,1% trga. Lenovo je zabeležil tudi daleč največjo rast glede na preteklo obdobje, kar 18,2%. Na drugem mestu je HP s 23,7%, tretji je Dell s 17,9% in četrti Acer s 6,6% trga.

Na petem mestu naj bi bil po mnenju družbe IDC Apple s 6,3% procenti. Tu pa se IDC in Gartner v ocenah močno razlikujeta. IDC denimo poroča, da je prodaja pri Applu zrasla na letnem nivoju za 9,6%, kar bi bila druga največja rast za družbo Lenovo. Gartner prikazuje precej drugačno sliko, po kateri naj bi Apple celo izgubil 0,2%, zaradi česar na bi bila skupna rast po njihovo le 1,5%.

Težava je v dejstvu, da Apple že vrsto let ne poroča več o prodaji svojih osebnih računalnikov, zato se morajo analitske družbe poslužiti drugih metod ocenjevanja. Ne glede na rast ali padec posameznega proizvajalca pa so pri obeh mesta vodilnih enaka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji