Objavljeno: 10.2.2019 05:00

Prihodnje olimpijske medalje iz kovin iz odslužene računalniške opreme

Ker postajajo elektronski odpadki čedalje večji problem, je Japonska tudi z namenom ozaveščanja najavila, da bodo medalje na prihodnjih olimpijskih igrah izdelane iz recikliranih pametnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih elektronskih odpadkov.

V ta namen so zbrali 48.000 ton elektronskih odpadkov, iz katerih so uspeli pridobiti 2700 kilogramov  brona, 4100 kilogramov srebra in skoraj 30 kilogramov zlata. V številkah to pomeni, da so iz petih milijonov odsluženih naprav dobili za tri milijone dolarjev surovin. Manjka jim še 15 odstotkov srebra in 6 odstotkov zlata glede na potrebe, kar nameravajo zbrati do konca marca, ko ste akcija konča. Japonci namreč že 19 mesecev pridno zbirajo odpadno elektroniko.

Mednarodni olimpijski komite na primer zahteva, da imajo zlate medalje vsaj šest gramov zlata in 92,5 odstotkov srebra. Lanske medalje iz Pjongčanga so na primer vredne 500 evrov samo zaradi materialov.

Elektronski odpadki so sicer čedalje večji problem, ki ga zahodni svet pogosto izvaža v Afriko ali na Kitajsko. Tam se odpadki bodisi neurejeno odlagajo bodisi se z okoljsko spornimi postopki iz njih izločajo zlato, srebro in druge kovine. V elektronskih odpadkih je pogosto več dragocenih kovin – tu ne gre samo za žlahtne kovine, temveč tudi redke zemlje – kakor v rudi!

Projekt

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji