Objavljeno: 1.7.2016 01:00

Povprečna hitrost dostopa do interneta je 6,3 Mb/s

Podjetje Akamai je sporočilo najnovejšo statistiko glede stanja razvitosti in doseženih hitrosti v internetu. V prvem četrtletju letošnjega leta so zabeležili na svetovnem nivoju v 12% rast hitrosti prenosa podatkov, ki znaša v povprečju trenutno 6,3 Mb/s.

Na svetovnem nivoju vodi Južna Koreja, kjer dosegajo povprečno hitrost 29 Mb/s, sledijo pa Norveška, Švedska, Hong Kong in Švica. Zelo visoko, kar na 22 mesto, se uvršča tudi Slovenija, kjer dosegamo v povprečju 14,5 Mb/s. Še najbolj preseneča, da je sodeč po Akamaiu to 60% rast hitrosti prenosa podatkov v glede na leto pred tem.

Na področju mobilnih povezav je daleč pred vsemi Velika Britanija, kjer beležijo povprečno hitrost prenosa 27,9 Mb/s (skoraj toliko kot Korejci prek ne-mobilih povezav). Sledijo ji Norveška, Španija, Finska in Nemčija. V Sloveniji je povprečna izmerjena mobilna hitrost 8,4 Mb/s.

Sicer pa je lansko leto v internetu zaznamovala zapolnitev naslovnega prostora v omrežju IPv4. Posledično se protokol IPv6 v nekaterih državah precej hitreje širi, kot v preteklih letih. Vodi Belgija, kjer je že 31% vseh naslovov v naslovnem prostoru IPv6. Sledijo Grčija, Švica, Nemčija in Portugalska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji