Objavljeno: 23.7.2014 10:00

Piškotke smo omejili, bravo mi

Raziskovalci iz univerz Princeton in Leuven so predstavili analizo novega načina sledenja uporabnikom v spletu, ki popolnoma zaobide sistem piškotkov, proti kateremu je Evropa (in še posebej Slovenija) v zadnjem času zagnala tako hajko.

Da je uporabnikom do neke mere mogoče slediti s t.i. »prstnimi odtisi brskalnika« ni nič novega. Ko uporabnik pride na določeno spletno stran, lahko ta ugotovi nekaj osnovnih strojno/programskih podatkov kot so različica brskalnika, različica operacijskega sistema, ločljivost zaslona in podobno, na tej podlagi pa lahko za silo dovolj natančno sestavi »prstni odtis« uporabnika oz. njegovega računalnika. Težava (za strani, ki sledenje upoirabljajo in potrebujejo, predvsem za streženje oglasov) je seveda ravno v tem, da je tako sledenje le »za silo dovolj natančno«.

Veliko bolje se izkaže, če je uporabljeno v paru s tehnologijo t.i. »prstnega odtisa canvas«, ki so ga raziskali omenjeni raziskovalci. Moderni brskalniki namreč vsi podpirajo izvajanje kode HTML5, katere del je tudi knjižnica Canvas, ki skriptnemu jeziku JavaScript doda možnost izrisa grafičnih elementov. Canvas je v svojem Safariju in Dashboardu prvi uporabil Apple, kaj kmalu so ga posvojili tudi vsi ostali brskalniki. Vendar - naj se sliši še tako čudno, isti grafični ukazi knjižnice Canvas lahko na različnih sistemih izrišejo ne popolnoma enake grafične elemente. Izris se namreč izvrši na lokalnem računalniku in je odvisen od različice operacijskega sistema, različice brskalnika, grafične kartice, nenazadnje tudi različice gonilnika za grafično kartico. Razlike so prostemu očesu nevidne (rahlo drugačno glajenje, malce drugače postavljene posamezne pike zaradi stiskanja podatkov), vendar so zelo vidne algoritmom za sledenje uporabnikom. »Zlobna« spletna stran mora torej uporabniku nekje izrisati določen grafični element in ga nato »iz zaslona«, narisanega, spet pobrati nazaj k sebi, na njegovi podlagi pa izračunati numerično vrednost, ki po novem opisuje uporabnika (oz. njegov računalnik). In ga primerjati z bazo že shrajenih opisov računalnikov.

Raziskovalci so ugotovili, da omenjeno metodo uporablja že 5% največjih 100.000 spletnih strani (kot jih rangira sistem Alexa), med njimi celo spletna stran ameriške Bele Hiše in, seveda – pornografske strani kot je YouPorn.

Bolj natančen opis izdelave prstnega odtisa canvas si lahko preberete tukaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 23.7.2014 | 11:26

OK, to je sicer zanimivo, ampak še vedno si s tem manj enoznačno identificiran, kot s piškotki. Če vzamemo za primer eno firmo, kjer so imajo dva tipa računalnikov, ostale komponente (OS, verzije gonilnikov in podobno) pa so enake, je ta metoda manj uporabna. Spletna stran bo po njej mislila, da gre za 2 uporabnika, namesto da bi jih bilo 200. Zgodba je sicer pri domačih uporabnikih malo drugačna, ampak še vedno se mi ne zdi tako unikatna, kot je bila pri piškotkih.

Matjaž Klančar | 23.7.2014 | 11:29

Res je. Vendar je, če upoštevamo še IP naslov, še nekoliko boljša (razen tam, kjer uporabljajo proxy strežnike. Ključno pa je seveda to, da ni regulirana ;)

Vlajke | 23.7.2014 | 13:07

Ja, to pa drži. Pozabu na sitne IP-je :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji