Objavljeno: 31.7.2000

Odkritje človekovega genoma z računalniki Compaq

Pred kratkim je bila svetovna javnost presenečena, da sta mednarodni konzorcij HGP in družba Celera Genomic uspela odkodirati večino človekovega genoma. Po dolgih raziskavah je uspelo dekodirati 85 odstotkov človekovega genoma, v bistvu celičnega upravljalskega sistema, po katerem se med seboj ločijo posamezni biosistemi. Raziskave so bile dolgotrajne in zapletene, saj ima človekov genom okrog 80 tisoč genov, skupek genov, imenovan genom, pa opredeljuje značilnosti posameznega živega bitja.

Manj znani pa so podatki o tem, kakšno računalniško opremo so za dosego uspeha uporabili znanstveniki. Uporabljena je bila gruča računalnikov Compaq AlphaServer, ki jo je poganjal operacijski sistem Tru64UNIX in programska oprema za gruče TruCluster. Gručo je sestavljalo kar 600 procesorjev Alpha, ki so na sekundo opravili do trilijon operacij, potrebnih za primerjave več kakor treh milijard parov genov v DNA, ki so privedli do tega pomembnega odkritja.

V začetni fazi izračunavanja so znanstveniki uporabljali 160 Compaqovih delovnih postaj s procesorji Alpha in štiri sisteme Compaq AlphaServer 1200, v nadaljevanju raziskav pa se je tem pridružilo še 250 sistemov Compaq AlphaServer in delovnih postaj s sistemom Tru64UNIX. Podatke, potrebne za raziskavo, so shranjevali na diskovnih podsistemih Compaq Storage Works z zmogljivostjo štirih terabajtov diskovnega prostora. Končno izračunavanje in odkrivanje genoma je bilo opravljeno z novim strežnikom Compaq AlphaServer GS160, ker so za izračunavanje algoritmov in shranjevanje podatkov potrebovali kar 64 GB pomnilniškega prostora.

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji