Objavljeno: 30.9.2013 06:00

NSA pozna vaše partnerje, prijatelje in sovražnike

Kljub temu da je afera Snowden že kar nekoliko odmaknjena, v javnost še vedno curljajo podatki, ki kažejo, kaj vse o uporabnikih interneta in drugih telekomunikacijskih sredstev ve NSA zaradi prisluškovanja. Zadnja razkritja kažejo, da je NSA za ljudi gradila obsežne grafe socialnih povezav. Nekateri zaposleni v NSA pa so mimo standardnih protokolov izkoriščali službene zmogljivosti za vohunjenje za nekdanjimi zakonci in partnerji.

O slednjem problemu je The New York Times na podlagi Snowdnovih dokumentov poročal avgusta. Ameriški senat je to vzel resno in NSA naložil, da razkrije, kaj se je dogajalo. V javnem pismu, ki ga je NSA napisala in je bilo pretekli teden javno objavljeno, se je izkazalo, da je bilo teh primerov v zadnjih desetih letih dvanajst. Vsaj toliko jih je NSA preiskovala. Večinoma so zaposleni v NSA vohunili za svojimi partnerji, kadar ti niso bili ameriški državljani. V tem primeru namreč veliko preprek niso imeli, medtem ko je vohunjenje za ameriškimi državljani težavneje, saj zahteva več avtorizacij nadrejenih. Prisluškovali so tedanjim ali bivšim fantom oziroma dekletom, ko so jih zasačili, pa so imeli najrazličnejše izgovore. NSA je proti nekaterim sprožila disciplinske postopke, ki so se končali s prepovedjo napredovanja za določen časa, neplačanim dopustom in znižanjem plače, medtem ko so nekateri dali odpoved ali pa so se upokojili, preden so se postopki dokončali.

Povsem sveže pa je razkritje, da je NSA gradila grafe socialnih mrež. To so z analizo elektronske pošte in prometnih podatkov telefonskih klicev počeli od novembra 2010. NSA je poskušala s tem izslediti povezave med ljudmi, ki so jim prisluškovali v tujini, in ameriškimi državljani. Prav jim je prišlo vse – podatki s Facebooka, seznami letalskih potnikov, bančni podatki, prometni podatki, davčne napovedi itn. NSA ni razkrila, koliko ljudem so prisluškovali in kaj so s tem izvedeli oziroma preprečili.

 http://www.nytimes.com/2013/09/29/us/nsa-examines-social-networks-of-us-citizens.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji