Objavljeno: 27.2.2018 05:00

Novosti na sejmu MWC

V Barceloni se odvija sejem Mobile World Congress, eden največjih dogodkov s področja telekomunikacij na svetu.

Na sejmu se predstavi kar nekaj novih naprav, seveda pa je navzočih tudi ogromno podjetji, ki jih končni uporabniki sploh ne poznamo. Tako se najdejo podjetja, ki izdelujejo posamezne sestavne dele za telefone, pa tovarne, ki so pripravljene uresničit marsikatero idejo. Zraven je malo morje razvijalcev, tako na področju strojne kot tudi programske opreme.

Kar nekaj podjetij je svoje novosti predstavilo na ločenih dogodkih. Največ zanimanja je požel Samsung s predstavitvijo Galaxy S9 in S9+, o čemer smo že pisali v ločeni novici. Novo dvojico zastavonoš so predstavili tudi pri Sonyju, gre za modela Xperia XZ2 in XZ2 Compact. Oba prinašata izredno tanek rob in zmogljivo strojno opremo. Zanimiv je razkorak v velikosti, zaslon modela XZ2 po diagonali meri 5,7 palca, manjši XZ2 Compact pa 5 palcev. Ob telefonih so pokazali še zanimive brezžične slušalke Xperia Ear Duo, te ob predvajanju glasbe spustijo mimo tudi druge zvoke. Efekt je podoben, kot če se z nekom pogovarjamo v sobi, kjer se predvaja glasba.

Veliko obeta LGjev novi V30S ThinQ. Gre za manjšo nadgradnjo modela V30, nad katerim smo bili tudi pri Monitorju navdušeni. Novinec prinaša nekaj več pomnilnika (6 namesto 4 GB), možnost večje shrambe (do 256 GB), zanimiva je tudi občutno nižja teža.

Nekaj novosti so predstavili tudi pri prerojeni Nokii. Najbolj zanimiva je nova Nokia 8 Scirocco, zastavonoša najvišjega razreda. Poganja jo Snapdragon 835, ponuja 5,5 palčni zaslon visoke ločljivosti, 6 GB pomnilnika in vodotesnost. Zadaj je dvojna kamera, na telefonu je nameščen Android 8.0 v čisti različici, torej brez lastnih programskih dodatkov. Cena bo primerljiva z drugimi napravami tega razreda, v Evropi naj bi bila 750 evrov. Pokazali so tudi nenavaden retro telefon, ki spominja na Nokio 8110, telefon z drsnim pokrovom tipkovnice, ki ga je pred dvajsetimi leti uporabljal Keanu Reeves v filmu The Matrix. Žal pa gre za bolj omejeno napravo z lastnim operacijskim sistemom (torej ne uporablja sistema Android).

Na sejmu se pojavlja kar nekaj cenejših telefonov s sistemom Android Go. Gre za sistem (in nekatere osnovne Googlove aplikacije), ki so nekoliko okrnjene in tako potrebujejo manj prostora na napravi in terjajo man pomnilnika med uporabo. Med bolj vidnimi je ZTEjev Tempo Go, saj bo njegova cena le 80 dolarjev. Podobne naprave so pokazali tudi drugi, denimo Nokia, Alcatel, Xiaomi, itd.

Huawei in Lenovo tokrat nista pokazala novih telefonov, smo pa si ogledali nekaj novih tablic in prenosnikov. Najbolj nam je v oči padel Huaweijev MateBook X Pro, ultra-tanek prenosnik z oblikovanjem, ki močno spominja na Applive prenosnike, po oblikovni plati velja izpostaviti izredno tanke robove okoli zaslona. Ta meri 13,9 palca, a je ohišje po velikosti primerljivo z ohišji 12 palčnih modelov. Debelina je 1,46 centimetra.

Pri Lenovu so že na sejmu CES pokazali prenosnike Thinkpad z integracijo s Amazonovo Alexo, to so na MWCju razširili še na Yoga 730, pričakujemo, da se bo to tekom leta pojavilo tudi na drugih njihovih napravah. Omenjena Yoga bo na voljo v 13 in 15 palčnih različicah, pri obeh se bo dalo omisliti tudi zaslon ločljivosti 4K.

Letošnji sejem ni prinesel večjih presenečenj, se pa industrija pospešeno pripravlja na prihod tehnologije 5G. Glavni trend med telefoni pa so tanki robovi, saj smo zasledili nemalo naprav neznanih kitajskih proizvajalcev, ki zaslone potisnejo čez praktično celo prednjo stranico. So pa tudi tu odstopanja, med najcenejšimi in najdražjimi je razlike za dobrih 10%, a vseeno je zanimivo, da so tudi ti proizvajalci največjim res tik za petami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji