Objavljeno: 26.2.2019 07:00

Novi Monitor

Naslovna tema marčevske številke Monitorja je nova generacija satelitskega dostopa do interneta. V zadnjih letih se vse več podjetij loteva gradnje lastnih omrežij, sestavljenih iz več sto ali celo tisoča majhnih satelitov, preko katerih bodo prinesla dostop do interneta na nov način.

Predvsem ciljajo na bolj odročne predele, kamor žične povezave ne sežejo. Med podjetji, ki jih najdemo na tem področju so Iridium (znan tudi po satelitskih telefonih), vesoljski SpaceX in celo Facebook.

Če je eno podjetje, ki ve o nas res ogromno, je to tehnološki gigant Google. Ve, kaj iščemo po spletu, kje se gibljemo, kje živimo, kje delamo in kaj si želimo. Veliko informacij mu damo sami, še več pa jih podjetje nabere praktično brez naše vednosti. V našem članku si lahko preberete vse o tem, kaj Google zbira, hkrati pa tudi, kaj se zgodi, ko se trudimo ameriškega velikana izrezati iz našega življenja.

Med preizkusi velja omeniti novi iRobotov sesalec, model Roomba i7+. Gre za prvi pametni sesalec, ki ima postajo, v katero lahko prazne svoj košek za smeti. Smeti se v tej postaji zbirajo v izmenljivi vrečki, ta drži 30 polnih roombinih koškov, jo torej nekje na mesec in pol enostavno zamenjamo. Nova Roomba prinaša tudi nekaj več pameti za navigacijo po stanovanju, saj si izriše zemljevid in zapomni posamezne sobe, torej ji lahko (seveda preko aplikacije) naročimo, naj gre posesati le določeno sobo.

Preizkusili smo tudi novi način brezplačnega plačevanja, razširitev znane mobilne denarnice mBills. Gre namreč za brezstično plačevanje z uro Garmin, imenovano enostavno Garmin Pay. Preizkusili smo tudi novo orodje za beležke, opravila in koledarje, Notion.no. Sistem deluje preko spletne strani, seveda pa ponujajo tudi namenske aplikacije za pametne naprave. Ena izmed večjih prednosti omenjenega sistema so naprednejši seznami, ki omogočajo celo seštevanje in podobno – tega večina aplikacij za beležke ne omogoča.

Po nekaj letih smo se ponovno lotili nekoliko večjega pregleda brizgalnih tiskalnikov. Področje se sicer v zadnjih letih ni bistveno spremenilo, vseeno pa ostajajo te naprave še kako zanimive za domače uporabnike, sploh ker so tudi po ceni izpisa v marsikaterem primeru že močno prehitele laserske modele.

Pri nenehnih preizkusih velja omeniti LGjev telefon V40 ThinQ, telefon, ki poleg treh leč na zadnji strani ponuja tudi dve leči spredaj – poleg klasične še eno širokokotno, ko hočemo v selfija stlačiti še koga (ali pokazati večji del ozadja). Zanimiv pa je tudi odlični Xiaomijev Mi 8, zelo hiter telefon po izredno agresivni ceni. Preizkusili pa smo tudi kopico novih zmogljivih fotoaparatov.

Pri nas poteka kar nekaj različnih tekmovanj iz robotike, v tokratni številki Monitorja pa smo opisali First Lego League, ligi, namenjeni najmlajšim. Gre sicer za mednarodno tekmovanje, v katerem pa sodeluje res veliko ekip iz vse Slovenije. Med nasveti pa tokrat tudi o tem, kako zaščititi svoje brezžično omrežje.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo tokrat pisali o 3D tisku in modeliranju.

Naslednja številka izide v torek, 26. marca.

  

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji