Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

Objavljeno: 11.7.2017 01:00 | Teme: pomnilnik, računalnik

Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

Nova arhitektura predpomnilnika z delovnim imenom Jenga odpravlja pomanjkljivosti doslej uporabljenih strategiji za hitrejšo dostavo podatkov procesorjem, ki skušajo pokrivati z eno rešitvijo vse možne implementacije in potrebe. To pa pomeni, da so tovrstni predpomnilniki lahko v specifičnih situacijah precej neučinkoviti.

Jenga se v primerjavi z dosedanjimi predpomnilniki prilagaja specifičnim aplikacijam, pri čemer lahko celo spreminja strukturo predpomnilnikov, hierarhijo in prioritete premikanja podatkov. Med drugim tudi relativizira dosedanje strukture predpomnilnikov na več nivojih – Jenga jih lahko ustvari po potrebi, pač glede na tip aplikacije.

Nov sistem predstavljen s strani raziskovalcev MIT se dobro obese zlasti v sodobnih procesorjih z velikim številom jeder, ki vzporedno izvajajo procesne naloge. Raziskovalci so izračunali, da bi Jenga lahko pri procesorju s 36 jedri lahko izboljšala pretočnost podatkov za okoli 30%, pri tem pa bi lahko procesorji in pomnilniki porabili kar do 85% manj energije.

Jenga za zdaj ostaja le računalniška simulacija, vendar se MIT že pogovarja z nekaterimi proizvajalci o implementaciji algoritma v dejanskih izdelkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki