Objavljeno: 11.7.2017 01:00

Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

Nova arhitektura predpomnilnika z delovnim imenom Jenga odpravlja pomanjkljivosti doslej uporabljenih strategiji za hitrejšo dostavo podatkov procesorjem, ki skušajo pokrivati z eno rešitvijo vse možne implementacije in potrebe. To pa pomeni, da so tovrstni predpomnilniki lahko v specifičnih situacijah precej neučinkoviti.

Jenga se v primerjavi z dosedanjimi predpomnilniki prilagaja specifičnim aplikacijam, pri čemer lahko celo spreminja strukturo predpomnilnikov, hierarhijo in prioritete premikanja podatkov. Med drugim tudi relativizira dosedanje strukture predpomnilnikov na več nivojih – Jenga jih lahko ustvari po potrebi, pač glede na tip aplikacije.

Nov sistem predstavljen s strani raziskovalcev MIT se dobro obese zlasti v sodobnih procesorjih z velikim številom jeder, ki vzporedno izvajajo procesne naloge. Raziskovalci so izračunali, da bi Jenga lahko pri procesorju s 36 jedri lahko izboljšala pretočnost podatkov za okoli 30%, pri tem pa bi lahko procesorji in pomnilniki porabili kar do 85% manj energije.

Jenga za zdaj ostaja le računalniška simulacija, vendar se MIT že pogovarja z nekaterimi proizvajalci o implementaciji algoritma v dejanskih izdelkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji