Objavljeno: 15.1.2016 01:00

Netflix bo blokiral povezave VPN

Po tem, ko je Netflix pred nekaj dnevi odprl svoje storitve v 130 državah po celem svetu, tudi v Sloveniji, zdaj napoveduje blokiranje nedovoljenih povezav iz držav, kjer storitev ni uradno na voljo. V naslednjih tednih naj bi postopoma preprečil dostop do svojih strežnikov za tako imenovane VPN tunele, prek katerih so se tujci prijavljali na sistem, kot da bi bili v omrežju ciljne države, večinoma ZDA.

Ukrep je bil pričakovan, saj Netflix s tem želi prisiliti uporabnike, da presedlajo na legalno dosegljivo storitev v lastni državi. V ozadju je načrt družbe, da bi v razmeroma kratkem času vzpostavili nekakšno globalno TV postajo, kjer bo gradivo dostopno vsem, ne glede na državo. To v prvi vrsti velja za njihovo lastno produkcijo filmov in serij, upajo pa, da se bodo temu prilagodili truge druge medijske hiše in studiji. Ker pa 130 držav še ne pomeni cel svet, je realni cilj še razmeroma daleč. Med vidnimi izjemami, kjer še ni dostopa, je recimo Kitajska.

Utegne pa taka odločitev povzročiti jezo med dosedanjimi uporabniki, ki so dostopali do vsebin prek povezav VPN, zato ker ima Netflix v večini novih držav precej manjši asortima vsebin, kot v ZDA. Na ta način se bo marsikdo vsaj začasno moral posloviti od nadaljevanke, ki jo je že spremljal. Toda direktor podjetja Reed Hastings trdi, da želi imeti v čim krajšem času Netflix, ki bo enak po celem svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji