Objavljeno: 30.7.2000

Napster še lahko dela

Po pritožbi na prizivnem sodišču je bila začasno odložena prepoved, s katero je okrožna sodnica Marylin Hall Patel 26. julija prepovedala Napsterjevo delovanje.

Napster, uspešno spletno podjetje, ki nudi storitev brezplačne izmenjave glasbenih posnetkov med posamezniki, se je pritožil na razsodbo, češ da ne počne ničesar nezakonitega, saj je zasebno kopiranje posnetkov dovoljeno, pri Napsterju pa naj bi se ne zavedali, da poteka kakršnakoli piratska dejavnost.

Odlog je začasen in strokovnjaki ocenjujejo, da se zgodba za Napster verjetno ne bo dobro končala, saj se je glasbena industrija spravila nanj z "vsemi kanoni" in odličnimi odvetniki. Seveda pa je vprašanje, kakšna bo prihodnost zaščite v glasbeni industriji, saj Napster še zdaleč ni edini (le najbolj znameniti) posrednik med lastniki povsem zakonito kupljenih posnetkov.

Napster se je odločil za delen protinapad tudi pred javnostjo, saj poziva svoje uporabnike, naj pišejo pomembnim glasbenim družbam, da so njihovi zvesti kupci poleg tega pa naj kupujejo predvsem plošče glasbenikov, ki so se postavili na stran Napsterja.

http://www.napster.com/

http://www.napster.com/buycott.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji