Objavljeno: 18.12.2015 01:00

Mozilla A-Frame za spletne strani v navidezni resničnosti

Mozilla namerava biti vodilni ponudnik rešitev za prostorski prikaz s sodobnimi napravami za navidezno resničnosti. V javnost so zato poslali prve rezultate dela raziskovalnega oddelka MozVR, ki se kažejo v odprtokodnem ogrodju in okolju z imenom A-Frame.

Gre za okolje, kjer lahko avtorji pripravljajo spletne strani in vsebine za prikaz s prikazovalniki navidezne resničnosti na podoben način, kot delamo danes spletne strani v jeziku HTML. Avtorji programov za navidezno resničnost so doslej imeli kot edino možnost uporabo vmesnika WebGL API, ki pa zahteva več kode in truda.

A-Frame kot take dela v okviru sistema WebGL, kar pomeni, da so s tem zagotovili združljivost s široko paleto naprav. Trenutno delujejo na namiznih računalnikih in prenosnikih, telefonih iPhone, predvajalnikih Google Cardboard in vrhunskem sistemu za navidezno resničnost Oculus Rift. Podpora za okolje Android pride na vrsto nekoliko kasneje.

Za spletne strani v navidezni resničnosti pripravljene z ogrodjem A-Frame potrebujemo najnovejši brskalnik Firefox Nightly ali pa eksperimentalno različico brskalnika Chromium. Mozilla na namenski spletni strani nudi navodila za razvijalce in priporočila, kako narediti prve korak v svet VR (virtual reality).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji