Objavljeno: 13.12.2018 08:00

MongoDB tudi za poslovno poročanje

MongoDB sodi med najbolj priljubljene nerelacijske (NoSQL) podatkovne baze, vendar podjetje ponuja še precej več, kot zgolj kot samo bazo. Zanimiva novost je orodje MongoDB Charts, ki ponuja grafično vizualizacijo in analizo podatkov v realnem času, med drugim tudi iz podatkovnih virov, ki so bili doslej težavni za upodobitev v realnem času.

MongoDB Charts deluje v navezavi s storitvijo MongoDB Atlas, podatkovno bazo v oblaku, vendar lahko kot vire uporablja tudi lokalno nameščene podatkovne baze MongoDB in druge vire. Cilj novega orodja je ponuditi grafični prikaz svežih podatkov brez uporabe programske kode in zapletenih postopkov za pripravo in obdelavo podatkov pred prikazom.

Velika večina obstoječih orodij za grafično vizualizacijo in poslovno analitiko ima precejšnje težave pri upodobitvi bogatih podatkov, kot je JSON, sploh tam, kjer so uporabljeni gnezdeni in hierarhično upodobljeni podatki. MongoDB Charts zna kot vire uporabljati tudi dokumente, podatkovne nize in vgrajene (emedded) objekte.

Hitrost obdelave in prikaza podatkov v realnem času omogoča vgrajeno orodje za agregacijo podatkov, prikaz podrobnosti in izračun kazalnikov KPI. Zaradi teh naprednih orodij podatke ni več treba predhodno normalizirati in prepisovati v obliko, ki je primerna za tradicionalna orodja za vizualizacijo podatkov in poslovno analitiko, kar je časovno in procesno potratno.

MongoDB Charts je trenutno na voljo kot samostojno orodje, vendar podjetje načrtuje možnost uporabe komponent v razvojnih projektih in vgradnjo v druge spletne aplikacije in portale.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji