Objavljeno: 27.2.2024 07:00

Microsoft vložil dve milijardi v evropski startup Mistral za umetno inteligenco

Microsoft je včeraj najavil partnerstvo s francoskim start-upom Mistral, ki ga vodi nekdanji googlovec Arthur Mensch, strokovnjak za umetno inteligenco. Mistral je evropski odgovor na OpenAI in eno vodilnih podjetij na področju generativne umetne inteligence. Microsoft bo vanj vložil dve milijardi evrov.

Mistral AI je hitro postal pomemben igralec, čeprav je podjetje še zelo mlado. Mensch je bil še pred letom dni zaposlen v Googlu, Mistral AI pa je ustanovil pred 10 meseci. Ukvarja se z razvojem velikih jezikovnih modelov (LLM), ki bodo odslej na voljo tudi v Microsoftovi oblačni platformi Azure. Tam so že izdelki OpenAI, v katerega je Microsoft takisto vložil milijarde.

Microsoftov predsednik Brad Smith je ob tem dejal, da gre za pomemben signal, da je za Microsoft pomembna tudi evropska tehnologija na področju umetne inteligence. Partnerstvo z Mistralom je namreč dolgoročno. Ob tem ne gre spregledati Microsoftovih pravnih težav zaradi vložka v OpenAI, ki ga sedaj preiskujejo protimonopolne inštitucije v Evropi. Diverzifikacija naložb, po možnosti v kakšno Evropsko podjetje, je odličen način, da se Microsoft malce bolje zapiše pri EU.

Mistral je v slabem letu zbral že 500 milijonov dolarjev kapitala, med drugim tudi od sklada Andreessen Horowitz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji