Objavljeno: 10.1.2023 23:00 | Teme: Windows 7, windows 8

Microsoft pokopal Windows 7 in 8.1

Vrsto let je Microsoft opozarjal, da se bo to zgodilo, pred tremi leti pa se je začel še zadnji plačljivi podaljšek. A od danes Windows 7 in 8.1 nista več podprta, varnostnih ali drugih popravkov pa ne bo več.

Microsoft je Windows 7 za običajne uporabnike upokojil že 10. januarja 2020, a je zaradi velikega zanimanja in razširjenosti podjetjem omogočil dokup triletne podaljšane podpore. V tem času so posodobitve še prihajale, sedaj pa je tega konec. Windows 8.1 takisto ni več podprt, a ta plačljive podpore sploh ne bo dobil, ker nikoli ni dosegel priljubljenosti svojega predhodnika.

Kdor je obtičal z Windows 7 ali 8.1 – po statistikah obiskanosti internetnih strani je takih uporbnikov približno 15 odstotkov – lahko v večini primerov še vedno brezplačno ali zelo poceni nadgradi na Windows 10. To bo težavo rešilo za poltretje leto, nato pa bomo jeseni 2025 ponovno pisali, da je pokopan še en operacijski sistem – paradoksalno bo to sistem, ki ga je ob izdaji Microsoft oklical za zadnjega kadarkoli. Nadgradnja na Windows 11 bo na starejših mlinčkih večji zalogaj, ker jih mnogo tega sistema sploh ne podpira.

V preteklosti se je z Windows XP že zgodilo, da je Microsoft snedel besedo in izdal popravke za odslužene operacijske sisteme. Tak primer je bil virus WannaCry, ki je sejal kaos. A to so nenačrtovani prebliski, ne katere se ne moremo zanašati. Res bo treba nadgraditi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji