Objavljeno: 14.9.2018 12:00

Microsoft bi ZARES rad, da uporabljamo brskalnik Edge

Microsoftovi zlati brskalniški časi, ko je velika večina sveta uporabljala Internet Explorer (IE), so že davno minili. Vmes je tržni delež IE zelo padel, vzpela sta se Firefox in predvsem Chrome, Microsoft pa se že nekaj let (od leta 2015, ko je bil splavljen Windows 10) trudi z »nečim popolnoma novim« - brskalnikom Edge.

Današnje stanje za Microsoft vseeno ne kaže prav nič rožnato – po statistiki naše spletne strani ima na sistemu Windows največjo prednost Googlov Chrome (60%), sledi mu Firefox (19%), nato prastari Internet Explorer (9%) in šele nato v statistiki najdemo Edge (6%).

In vendar Microsoft noče obupati – ob vsaki nadgradnji Windows je kar nekaj »nadgradenj« namenjenih brskalniku Edge, ob poskusu menjave privzetega brskalnika v Windows 10 nas opozarja, da to morda ni najboljša odločitev, kot kaže pa bomo podobnih obvestil morda deležni tudi ob poskus namestitve alternativnega brskalnika.

Uporabniki najnovejše testne različice Windows 10 (različica 1809 v kanalu Insider) namreč poročajo, da sistem po novem prestreže poskus namestitve brskalnika Chrome ali Firefox. Uporabnika ob tem obvesti, da ima vendar že nameščen »Edge, varnejši in hitrejši brskalnik« in mu privzeto ponudi zagon le tega, namesto namestitve Chroma ali Firefoxa.

Ali bo tovrstno prestrezanje ostalo tudi končni različici Windows 10 1809, ki naj bi luč sveta ogledala v obliki oktobrske nadgradnje (October 2018 Update), bomo še videli. Upali bi si staviti, da bo v tem primeru o tem imela kaj za povedati tudi Evropska komisija, ki Microsoft že dolgo opozarja (in kaznuje) na/za protikonkurenčno vedenje.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji