Objavljeno: 5.8.2000

MacWorld Expo: novi PowerMac G4 Cube

Apple ponovno preseneča javnost z drzno oblikovanimi računalniki. V drugi polovici julija je na sejmu MacWorld Expo predstavil niz novosti, med katerimi je brez dvoma najbolj odmeven novi vrhunski računalnik PowerMac G4 Cube.

Novi računalnik je posebnež že na prvi pogled, saj je oblikovan kot kocka z 20-centimetrskim robom, ki je postavljena na plastične nosilce. Narejena je iz prozorne plastike. Deluje skoraj prej kot umetniški izdelek kakor kot računalnik. Velik je le za četrtino običajnega osebnega računalnika. Ohišje je zasnovano tako, da lahko iz njega preprosto izvlečemo elektroniko in dodamo morebitne nadgradnje (predvsem pomnilnik in brezžični vmesnik AirPort). Zanimivo je tudi to, da računalnik deluje skoraj povsem neslišno, saj nima ventilatorja. Primerno delovno temperaturo dosegajo s patentiranim vertikalnim jaškom, ki zagotavlja učinkovito odvajanje toplote.

Toda Apple zaradi majhnosti ni varčeval pri zmogljivosti računalnika. Novi PowerMac G4 Cube poganja procesor PowerPC G4 s hitrostjo 450 MHz ali 500 MHz, osnovni pomnilnik velikosti 64 MB lahko razširimo do 1,5 GB, na voljo pa sta tudi 20 MB ali 40 MB disk. Računalnik ima vgrajeno tudi enoto DVD-ROM in sicer v izvedbi z režo, ki je na zgornji strani računalnika, tako da je plošče lažje vtakniti računalnik (podobno kakor kruh v pekač). V osnovni izvedbi ima računalnik tudi omrežno kartico Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s, modem s hitrostjo 56 kb/s, dve vtičnici USB in dve vtičnici Firewire.

Apple novemu računalniku prilaga tudi nove tipkovnice in miške. Miška ima zdaj optični senzor premikanja, tako da jo je laže premikati po delovni površini. Menda bo Apple odslej vse računalnike opremljal z optičnimi miškami. Tipkovnica ima poleg osnovnih tipk tudi dodatne za upravljanje zvoka in vgrajenega predvajalnika CD/DVD. Poleg tega ima dva vmesnika USB, s katerima lahko dodatne naprave priključimo kar na tipkovnico. Ob računalniku kupci dobijo tudi par oblikovno in barvno usklajenih zvočnikov podjetja Harman Kardon. Cena novega računalnika znaša v ZDA 1800 dolarjev (450 MHz) ali 2300 dolarjev (500 MHz).

Sočasno z novim računalnikom je Apple predstavil tudi drugo različico priljubljenega videourejevalnika iMovie, ki je v kratkem času doživel zelo lep uspeh med ljubitelji digitalnih video posnetkov in montaže. iMovie 2 ima še bolj prefinjen uporabniški vmesnik (z elementi novega operacijskega sistema MacOS X), bistveno izboljšana orodja za urejanje in montažo zvoka, izboljšana orodja za izdelavo napisov in prehodov ter niz zanimivih učinkov, kot so orodja za pohitritev in upočasnitev videoposnetkov, dodajanje barvnih učinkov (recimo >>staranje<< filma) in drugo. Tako kot predhodnik, bo tudi iMovie 2 na voljo brezplačno za uporabnike računalnikov z vhodi Firewire, sicer pa stane 50 dolarjev.

Kot dodatno opremo so pri Applu predstavili tudi niz novih monitorjev z diagonalami 15 in 17 palcev, ki so oblikovno in barvno usklajeni z novim računalnikom, vsi pa imajo tudi po dve dodatni vtičnici USB. Zanimiva je rešitev za povezovanje. Vsak monitor ima le en kabel, prek katerega se napaja iz računalnika, prenaša videosignal (v analogni in digitalni obliki), poleg tega pa prenaša tudi signale vmesnikov USB.

Druga velika novost na sejmu MacWorld Expo so novi člani družine računalnikov iMac. Apple je poskrbel za nekatere novosti, kot so nove tipkovnice in miške (enake kakor pri G4 Cube), štiri nove barve ohišja, pa tudi zmogljivejša elektronika. Najmočnejši iMac DV Special Edition je odslej gnan s 500 MHz procesorjem PowerPC G3 in ima 30 GB disk in enoto DVD-ROM. Cena znaša 1500 dolarjev. Novosti so tudi na drugem koncu cenovne lestvice. Osnovni iMac s procesorjem PowerPC G3 350, 64 MB pomnilnikom in 7 GB diskom stane odslej le 800 dolarjev, kar je občutno manj kakor doslej, Apple pa s tem računalnikom posega v razred najcenejših računalnikov za domačo rabo.

Prenovljeni so tudi računalniki iz družine delovnih postaj PowerMac G4, ki imajo odslej vgrajene hitrejše procesorje. Pa ne samo to, novi PowerMaci G4 so prvi osebni računalniki, ki imajo vgrajena dva procesorja s hitrostmi 450 ali 500 MHz. Vsak računalnik ima torej tolikšno procesorsko moč kakor Intelovi računalniki s hitrostmi okrog 2 GHz (seveda, ko bodo ti na voljo). Zanimiva je tudi novost pri omreži povezavi. PowerMac G4 je najbrž prvi osebni računalnik z vgrajeno omrežno kartico s podporo za gigabitni Ethernet (1000 Mb/s). Cene novih računalnikov so praktično enake kakor dosedanjih modelih z enim procesorjem, manjšimi diski in nekoliko skromnejšo opremo. V ZDA znašajo 2500 dolarjev (2 × 450 MHz) in 3500 dolarjev (2 × 500 MHz).

Vse naštete novosti dokazujejo, da je podjetje Apple v dobri formi. To potrjujejo tudi poslovni rezultati. V zadnjem četrtletju so namreč ustvarili 200 milijonov dolarjev dobička, kar je približno toliko kakor lani v istem obdobju. Zato pa se je povečal promet, ki je zrasel za 17 % in dosegel 1,8 milijarde dolarjev v trimesečju. V tem obdobju so tudi prodali kar dober milijon računalnikov, kar je nov rekord družbe Apple.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji