Objavljeno: 8.1.2019 01:00

Laserski projektorji namesto televizorjev

Televizorji s ploskimi zasloni so vse večji in ob tem čedalje cenejši, a pri zelo velikih diagonalah (več kot denimo 75 palcev) cene skokovito narastejo. Zato proizvajalci še vedno ponujajo projektorje kot resnično alternativo za domači kino.

Najnovejši trend, ki ga srečujemo na letošnjem sejmu CES, so projektorji z lasersko tehnologijo prikaza slike. Ti omogočajo prikaz zelo velike slike (120 do 150 palcev; 3 – 3,8m) na zelo kratki razdalji projektorja od projekcijske površine (2 di 10 palcev; 5-25 cm). Prvič tudi v ločljivosti 4K in tudi s cenami, ki so zelo konkurenčne televizorjem s ploskimi zasloni.

Optoma P1

Najlepši primer novega vala projektorjev je Optoma P1, ki nudi vse kar potrebujemo za hišni kino v enem kosu. To pomeni, da dobimo projektor sposoben prikazati sliko z diagonalo 3 metre v ločljivosti 4K ob svetilnosti 3000 lumnov, podporo za HDR10 in HLG (Hybrid Log Gamma). Pa to še ni vse – v projektorju so vgrajeni tudi zvočniki NuForce Dolby Digital 2.0, celoto pa lahko krmilimo z Amazonovo Alexo ali Googlovim Assitantom. Vse za ceno 3.000 dolarjev.

Optoma pa ni edini proizvajalec, ki ponuja projektorje nove generacije. LG razkazuje svoj model CineBeam HU85L, ki lahko prikaže 120-palčno sliko na razdalji 15 cm od stene in 90-palčno sliko, ko je le 5 cm stran od podlage za projiciranje. Ta projektor sicer ne podpira tehnologije HDR, vendar nudi še povsem solidnih 2.500 lumnov svetilnosti. Cena naj bi bila zelo mikavna. Hisense je medtem na sejmu prikazal laserski projektor, ki zmore ustvariti še večjo, 150-palčno sliko s ceno, ki je menda precej nižja od bistveno manjših televizorjev.

LG CineBeam HU85L

Hisense Laser TV

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji